Τι δείχνει νέα έρευνα για το γονίδιο των gay

gay

gay Ομοφυλόφιλος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, τουλάχιστον σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία φέρεται να επιβεβαιώνει παλαιότερη, «αιρετική» μελέτη του μοριακού βιολόγου Ντιν Χάμερ. Οταν το 1993 ο καθηγητής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εντόπισε κοινή γενετική περιοχή στο γονιδίωμα των ομοφυλοφίλων, η οποία περιείχε ένα ή περισσότερα «γκέι γονίδια», οι αντιδράσεις ήταν έντονες.

Νέα έρευνα ωστόσο, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Αλαν Σάντερς του Ερευνητικού Ινστιτούτου NorthShore του Ιλινόις, μελετώντας το DNA 409 ζευγαριών δίδυμων αδελφών που είναι ομοφυλόφιλοι κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένα «γκέι γονίδια» δεν εντοπίστηκαν ούτε αυτή τη φορά, η νέα μελέτη φανερώνει την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης, η οποία, όταν συνδυαστεί με περιβαλλοντικές επιρροές, κάνει έναν άνθρωπο ομοφυλόφιλο.

Συγκεκριμένα, ανίχνευσε στους γκέι δύο κοινές περιοχές που φαίνεται να συνδέονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Η μία είναι η ίδια ακριβώς που είχε εντοπίσει και ο Χάμερ το 1993, βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ και ονομάζεται Xq28. Η άλλη είναι βρίσκεται στο χρωμόσωμα 8 και είναι γνωστή ως 8q12.

Η νέα έρευνα θεωρείται πιο αξιόπιστη από κάθε άλλη του είδους της, λόγω της μεγάλης κλίμακάς της. Ο Σάντερς συνέλεξε δείγματα αίματος και σάλιου από 409 ζεύγη μη πανομοιότυπων διδύμων, δηλαδή συνολικά 818 ατόμων, όλων γκέι, που προέρχονταν από 384 οικογένειες, τη στιγμή που ο Χάμερ είχε μελετήσει μόνο 40 ζεύγη διδύμων).

Οπως δήλωσε ο Σάντερς, η νέα μελέτη «υπονομεύει την αντίληψη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί επιλογή», ενώ πρόσθεσε πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι πολύπλοκος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο περιβαλλοντικούς όσο και γενετικούς. Οπως είπε, ακόμη κι αν η έρευνα καταλήξει όντως σε λίγα «γκέι γονίδια», αυτά πιθανώς θα ασκούν σχετικά μικρή επίδραση από μόνα τους.

 

Madata.gr

Share

Be the first to comment on "Τι δείχνει νέα έρευνα για το γονίδιο των gay"

Leave a comment

error: