Την ικανότητα του ΕΟΦ να ελέγξει τα εισαγόμενα γενόσημα αμφισβητεί η Π.Ε.Φ.

PEF2_akriva_farmaka

Βολές κατά πάντων

Τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα, είναι ασφαλή και εγχωρίως παραγόμενα. Όλα τα φάρμακα έχουν «ταυτότητα» και ελέγχονται από τον ΕΟΦ. Με την υιοθέτηση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία αναμένεται η αγορά να κατακλυστεί από εκατοντάδες ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας. Θα είναι σε θέση ο ΕΟΦ να ελέγξει την ποιότητά τους;

Το καίριο αυτό ερώτημα θέτει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), βάλλοντας κατά της απόφασης της κυβέρνησης που λήφθηκε για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία.

Στην ανακοίνωσή της λοιπόν, η Π.Ε.Φ. υποστηρίζει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί εισαγωγές ανώνυμων γενοσήμων, αμφιβόλου ποιότητας σε εξευτελιστικές τιμές, με στόχο να αλώσουν την αγορά και προβλέπει ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι μεταξύ άλλων:

  • Αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα έκθεσης των ασθενών σε ανώνυμα γενόσημα φάρμακα υποδιέστερης ποιότητας ή ακόμη και σε πλαστά φάρμακα.
  • Οι γιατροί αντιδρώντας σε αυτή την πραγματικότητα και στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την ποιότητα της θεραπείας των ασθενών, θα προτιμήσουν για τις ίδιες ενδείξεις να συνταγογραφήσουν τα ακριβότερα πρωτότυπα με προστασία πατέντου, δίνοντας στο φαινόμενο της υποκατάστασης εκρηκτικές διαστάσεις και εκτοξεύοντας και πάλι τη φαρμακευτική δαπάνη.
  • Ο εγχώριος παραγωγικός ιστός θα καταστραφεί, αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες με μέσο μηνιαίο μισθό χαμηλότερο από 150 €, αν το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή. Εκτιμήσεις της Π.Ε.Φ. κάνουν λόγο για λουκέτο στις μισές τουλάχιστον παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, μια εξέλιξη που θα σημάνει την απώλεια 3.000 θέσεων εργασίας και φυσικά, φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων, τεχνογνωσίας κ.λπ.
  • Η χώρα μας θα γίνει απόλυτα εξαρτημένη από τα εισαγόμενα φάρμακα τόσο στα πρωτότυπα, όσο πλέον και στα γενόσημα, ενώ οι μεγαλοεισαγωγείς αφού αλώσουν την αγορά θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές σύμφωνα με τη στρατηγική τους.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Την ικανότητα του ΕΟΦ να ελέγξει τα εισαγόμενα γενόσημα αμφισβητεί η Π.Ε.Φ."

Leave a comment

error: