Τηγανητά και καρκίνος του προστάτη

tiganita_karkinos_prostati

Τηγανητά και καρκίνος του προστάτηΤι αναφέρει έρευνα αμερικανών επιστημόνων

Οι άντρες που καταναλώνουν τηγανητά περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, αυξάνουν κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το junk food όπως οι τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κοτόπουλο, το ψάρι και οι λουκουμάδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό επιθετικών και απειλητικών για την υγεία του ατόμου μορφών της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Prostate, βάσει των οποίων ο κίνδυνος αυξάνεται από 30-37%, σε σχέση με εκείνους που τρώνε λιγότερο από μία φορά το μήνα τηγανητές τροφές.

Επιστήμονες από το ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο Fred Hutchinson στο Σιάτλ ανέλυσαν δεδομένα δύο ερευνών που αφορούσαν 1.549 άντρες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη και άλλους 1.492 ίδιας ηλικίας και τρόπου ζωής, οι οποίοι ωστόσο ήταν καλά στην υγεία τους.

Η ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν από 35 έως 74 ετών.

«Είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τη σχέση ανάμεσα στις τηγανητές τροφές και τον κίνδυνο εμφάνισης προστάτη» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Dr Janet Stanford και πρόσθεσε ότι αρκούσε η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων από ταχυφαγεία μία φορά την εβδομάδα για να εμφανιστεί η συσχέτιση αυτή.

«Αυτό υποδεικνύει ότι η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο για την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη» συνέχισε.

«Μια θεωρία για το λόγο που το προκαλεί είναι ότι τα λάδια όταν καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως συμβαίνει όταν τηγανίζουμε) σχηματίζουν δυνητικά καρκινογόνες ενώσεις, όπως για παράδειγμα το ακρυλαμίδιο, που βρίσκεται στις τηγανητές πατάτες» είπε ακόμη.

Το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της Αγγλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις τηγανητές τροφές και τον καρκίνο του προστάτη, κι αυτό γιατί η μελέτη βασίστηκε σε ερωτηματολόγια σε άντρες και κατά πόσο θυμούνταν ότι κατανάλωναν αυτού του είδους τις τροφές τα προηγούμενα τρία με πέντε χρόνια.

 

 

 

newsbeast.gr

Share

Be the first to comment on "Τηγανητά και καρκίνος του προστάτη"

Leave a comment

error: