Τεστ θα προβλέπει την Αλτσχάιμερ 20 χρόνια πριν

test_provlepei_alzheimer_20_xronia_prin
test alzheimer - τεστ αλτσχάιμερΟρισμένα από τα σημάδια της νόσου εμφανίζονται στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν γίνουν ορατά τα συμπτώματα

Λονδίνο

Ορισμένα από τα πιο πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να εντοπιστούν στον εγκέφαλο τουλάχιστον δύο δεκαετίες πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Lancet Neurology» έδειξε διαφορές στον εγκέφαλο ανθρώπων που λόγω του γενετικού «προφίλ» τους είναι προορισμένοι να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε μικρή ηλικία.

Θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων χρόνια πριν τα συμπτώματα

Η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζει να αναπτύσσεται πολύ πριν γίνει αντιληπτό οποιοδήποτε σημάδι της – προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αφήνει τα «αποτυπώματά» της στον εγκέφαλο 10-15 χρόνια προτού εμφανιστούν συμπτώματα. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται όταν πλέον έχουν πεθάνει αρκετά εγκεφαλικά κύτταρα ∙ σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου έχει χαθεί ως και το 20% των κυττάρων προτού παρουσιαστούν συμπτώματα της νόσου. Ετσι, τις περισσότερες φορές, όταν οι ασθενείς φθάνουν στον ειδικό η εκφύλιση του εγκεφάλου είναι τόση ώστε να μην μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση για βελτίωση της κατάστασης.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μπάνερ στην Αριζόνα μελέτησαν μια ομάδα 20 ασθενών με οικογενή νόσο Αλτσχάιμερ. Μια γονιδιακή μετάλλαξη κάνει τα άτομα αυτά να εμφανίζουν σχεδόν πάντα τη νόσο στην ηλικία των περίπου 40 ετών – συνήθως η νόσος κάνει την εμφάνισή της μετά τα 75 έτη.

Διαφορές στον εγκέφαλο από τα 18 έτη

Οι επιστήμονες υπέβαλαν τους εθελοντές που ήταν ηλικίας 18 ως 26 ετών σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου και είδαν ότι ήδη τα συγκεκριμένα άτομα εμφάνιζαν διαφορές στον εγκέφαλο σε σύγκριση με 24 άλλα άτομα που δεν έφεραν τη μετάλλαξη της πρώιμης Αλτσχάιμερ. Συγχρόνως στα άτομα με τη μετάλλαξη το εγκεφαλονωτιαίο υγρό στο οποίο «κολυμπά» ο εγκέφαλος καθώς και ο νωτιαίος μυελός παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές η οποία έχει συνδεθεί με την Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από την Αριζόνα οι διαφορές αυτές μπορούν να ανιχνευθούν περισσότερο από δύο δεκαετίες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς «υψηλού κινδύνου» για τη νόσο.

Ελπίδα για προληπτικό τεστ

Ο δρ Ερικ Ρέιμαν που συμμετείχε στη μελέτη ανέφερε ότι «τα καινούργια ευρήματα μαρτυρούν πως οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να εμφανιστούν δεκαετίες πριν τα κλινικά συμπτώματα της Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο και εμπλέκονται στην προδιάθεση για τη νόσο καθώς και σχετικά με το πόσο θα μπορούσαν αυτές οι αλλαγές να αποτελέσουν ‘στόχους’ μελλοντικών προληπτικών θεραπειών».

Σύμφωνα με τον ειδικό, ίσως αναπτυχθούν στο μέλλον τεστ που θα ανιχνεύουν την Αλτσχάιμερ 20 και πλέον χρόνια πριν την εμφάνισή της επιτρέποντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νευροεκφυλιστικής ασθένειας.

 

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "Τεστ θα προβλέπει την Αλτσχάιμερ 20 χρόνια πριν"

Leave a comment