Τα 5… παραμύθια για το κρυολόγημα

Φήμες για τα κρυολογήματα, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα…

 

1ο παραμύθι:  Η αιτία ενός κρυολογήματος είναι ο κρύος καιρός

 

Η αλήθεια: Τα αίτια των κρυολογημάτων είναι οι περίπου 200 διαφορετικοί ιοί. Το ίδιο είδος ιού-ανάλογα με την αμυντική κατάσταση του οργανιμού και τη σωματική και ψυχική κράση- μπορεί να προκαλέσει σ’ ένα παιδί μόνο ένα ελαφρύ συνάχι, ενώ αντίθετα, σ’ ένα άλλο μια βαριά γρίπη με πυρετό.

Το γεγονός ότι το χειμώνα είναι συχνότερα τα κρυολογήματα, οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης: Οι άνθρωποι αυτή την εποχή παραμένουν περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Εκτός αυτού, οι περισσότεροι ιοί επιζούν καλύτερα σ’ ένα υγρό και κρύο περιβάλλον.

 

2ο παραμύθι: Το κρυολόγημα προέρχεται από υγρά πόδια

 

Η αλήθεια: Ούτε το πολύ κρύο ούτε τα υγρά πόδια ή το ρεύμα μπορούν από μόνα τους να προκαλέσουν ένα κρυολόγημα. Προϋπόθεση είναι πάντα μια μετάδοση του ιού του κρυολογήματος. Μόνο όποιος ήδη μεταφέρει μέσα του τους ιούς μπορεί να συναχωθεί από το πολύ κρύο.Το ρίγος, λοιπόν, δεν είναι η αιτία, αλλά, τις περισσότερες φορές, είναι ήδη το πρώτο σύμπτωμα.

 

3ο παραμύθι: Τα αντιβιοτικά βοηθούν στη γρίπη 

 

Η αλήθεια: Με τα αντιβιοτικά καταπολεμούνται μόνο τα βακτηρίδια. Τα αίτια, όμως, του συναχιού, του βήχα και της αληθινής γρίπης είναι οι ιοί. Ενάντια σε αυτούς τους ιούς, τα αντιβιοτικά δεν είναι μόνο άχρηστα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψουν: διότι εξασθενούν την αντίσταση του σώματός μας.

Μόνο αν τα συμπτώματα της αρρώστιας δεν υποχωρούν μετά από επτά έως δέκα μέρες, τότε πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως πρόκειται για μια συμπληρωματική μετάδοση (βακτηριδίων), η οποία τότε πρέπει να καταπολεμηθεί με αντιβιοτικά.

 

4ο παραμύθι: Μεγάλες δόσεις βιταμίνης C αποτρέπουν το κρυολόγημα

 

Η αλήθεια: Αυτός ο διαδεδομένος ισχυρισμός, που ακόμη και πολλοί γιατροί υποστηρίζουν, δεν μπόρεσε ποτέ να επιβεβαιωθεί ιατρικά.

 

5ο παραμύθι: Τα κρυολογήματα μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα για τη γρίπη, σιρόπια για το βήχα και σταγόνες για τη μύτη

 

Η αλήθεια: Τα φάρμακα μπορούν μόνο… ν’ απαλύνουν τα συμπτώματα. Η μόλυνση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση …να θεραπευτεί. Σε απλά κρυολογήματα συνήθως δεν είναι απαραίτητη μια φαρμακευτική αγωγή.

Για την αποσυμφόρηση των βλεννογόνων ενδείκνυται καλύτερα ένα ατμόλουτρο στο κεφάλι για εισπνοές ( π.χ. με χαμομήλι ή άλλα θεραπευτικά βότανα). Οι σταγόνες για τη μύτη μπορεί να ξεράνουν τους βλεννογόνους κι εκτός αυτού, τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τη διαδικασία να τους ρίξει κάποιος τις σταγόνες απ’ ότι απ’ το συνάχι τους.

Τέλος, τα φάρμακα, τα οποία σταματούν το βήχα, μπορεί να εμποδίσουν την έξοδο των φλεμάτων. Ο πυρετός, πάλι, είναι σημαντικός αμυντικός μηχανισμός ενάντια στους ιούς. Αν το παιδί υποφέρει από πυρετό, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να κατεβάσετε τη θερμοκρασία με «φυσικό τρόπο», δηλαδή με διοχέτευση της θερμότητας. Αυτό γίνεται, αν τοποθετήσετε κρύα επιθέματα στις γάμπες του παιδιού.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Τα 5… παραμύθια για το κρυολόγημα"

Leave a comment

error: