Τα 3 λευκά: Ζάχαρη, αλεύρι, αλάτι

Καθημερινές συνήθειες, συχνά επικίνδυνες για την υγεία.

 

  1. ΖΑΧΑΡΗ

Γνωστή από το 3000π.Χ στην Ινδία, η ζάχαρη αρχικά χρησιμοποιήθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς ως ηρεμιστικό, ενώ ως τροφή και ως γλυκαντικό στις τροφές αποτελούσε μια σπάνια πολυτέλεια μέχρι τον 17ο  αιώνα.

Εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο και τα κοκκινογούλια με ειδική επεξεργασία, και διακρίνεται στην κατεργασμένη ( κοινή, άσπρη ζάχαρη) και την ακατέργαστη

( με σκούρο μελί χρώμα), λιγότερο γλυκιά και πιο ωφέλιμη από την άσπρη.

 

Τα υπέρ

-Η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας που αποτελεί βασικό καύσιμο και σε μικρή ποσότητα θεωρείται απαραίτητη για τον οργανισμό.

-Όμως, σε γενικές γραμμές, η άσπρη ζάχαρη εκτός από την ωραία της γεύση και την ενέργεια που παρέχει είναι πολύ φτωχή τροφή.  Ωστόσο, οι άνθρωποι αισθάνονται μια ιδιαίτερη έλξη στην κατανάλωση ζαχαροειδών, πολύ πιθανό γιατί η ζάχαρη δεν απαιτεί από τον οργανισμό μεγάλες προσπάθειες για να την αφομοιώσει κι επειδή ανεβάζει τη σεροτονίνη δημιουργώντας έτσι καλή διάθεση.

 

Τα κατά

Αλλά για πολλούς, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν αδυναμία στα γλυκίσματα, αποτελεί κίνδυνο, καθώς η πολλή ζάχαρη:

Διευκολύνει την τερηδόνα των δοντιών. Ο οργανισμός για να την αφομοιώσει χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και γι’ αυτό έχει ονομαστεί «κλέφτης του ασβεστίου».

-Μας φορτώνει με άχρηστες θερμίδες ( 100 γρ. = 380 περίπου θερμίδες) στη μάχη μας εναντίον της παχυσαρκίας.

Ερεθίζει το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη, ορμόνη που εκτός από τον ρόλο της στο μεταβολισμό της γλυκόζης, συντελεί στην αποθήκευση λίπους κι έτσι συμβάλλει με ένα ακόμη τρόπο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

-Καλλιεργεί τον διαβήτη ( άποψη που επιβεβαιώνεται καθημερινά).

-Αυξάνει ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε εκείνους που το αίμα τους περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπών ( τριγλυκερίδια και χοληστερίνη).

 

  1. ΑΛΑΤΙ

Το χλωριούχο νάτριο ( μαγειρικό αλάτι) είναι το μόνο αλάτι που δεν περιέχεται στα τρόφιμα σε κανονική ποσότητα, γι’ αυτό προστίθεται στα φαγητά ως άρτυμα.

Καθημερινά, ο ενήλικας χρειάζεται 8-10 γρ. αλατιού. Οποιαδήποτε ποσότητα παραπάνω, παραμένει στον οργανισμό και κρατάει νερό ( γι’ αυτό και το αλάτι απαγορεύεται σε όσους πάσχουν από καρδιά, νεφρά, υπέρταση κ. ά.).

 

Τα υπέρ

Το αλάτι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως για:

-Την απορρόφηση και την κατακράτηση του νερού.

-Τη ρύθμιση της πυκνότητας του αίματος.

-Την καλή λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος, και

-Τη σωστή λειτουργία των κυττάρων.

 

Η έλλειψη του αλατιού προκαλεί:

-Αδυναμία

-Εύκολη κόπωση

-Χαμηλή πίεση

-Παχυσαρκία (επαυξάνει την όρεξη)

-Σπασμούς, ακόμη και θάνατο.

 

Τα κατά

Επιβλαβής, όμως, είναι και η υπερβολική χρήση του αφού:

-Το περίσσευμα αλατιού απομακρύνεται από τα νεφρά, κάτι που τους προσθέτει μια ακόμη επίπονη εργασία.

-Μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές του δέρματος ( ξηρό, σπασμένο δέρμα), νευρόπονους, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, κρίσεις ζάλης.

Συμβάλλει στην υπέρταση, έναν από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες καρδιοπάθειας.

-Μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

  1. ΑΛΕΥΡΙ

Το αλεύρι είναι προϊόν της αλέσεως των δημητριακών και χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών, γλυκισμάτων και φαγητών. 

 

Τα υπέρ

Το λευκό αλεύρι είναι:

-Πιο ελαφρύ, πιο εύπεπτο πιο ορεκτικό.

-Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, συνιστά βασική πηγή θερμίδων που καλύπτουν τις ενεργειακές μας ανάγκες.

-Εκτός από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, οι σπόροι των σταριού περιέχουν και βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β.

 

Τα κατά

Δεν ωφελεί την υγεία μας γιατί:

Στερεί τον οργανισμό από πολύτιμα στοιχεία όπως ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες που βρίσκονται στον φλοιό των σιτηρών μαζί με μεγάλο μέρος της πρωτεΐνης, τα βασικά λιπαρά οξέα του λίπους και την κυτταρίνη που θεωρείται πολλαπλώς ωφέλιμη. Γγια να παρασκευαστεί άσπρο αλεύρι, κατά την άλεση του σιταριού απομακρύνονται τα φύτρα και οι εξωτερικές στιβάδες του κόκκου του δημητριακού κι έτσι πολύτιμα συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τη διατροφή μας απομακρύνονται μαζί με τα πίτουρα.

έλλειψη φυτικών ινών επηρεάζει αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, οι παρεκκλίσεις της οποίας ενοχοποιούνται για πολλά νοσήματα του παχέος εντέρου.

-Είναι πιο επιβαρυντικό στην αύξηση του σακχάρου από το αλεύρι ολικής αλέσεως, προκαλεί κορεσμό κι έτσι αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας.

 

 

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Δελλή, ειδικό παθολόγο-διατροφολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Τα 3 λευκά: Ζάχαρη, αλεύρι, αλάτι"

Leave a comment

error: