Τα ψάρια (ωμέγα-3 λιπαρά) διατηρούν τον εγκέφαλο πιο νέο

omega3_egkefalos

Η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να διατηρηθεί υγιής, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology», όσοι εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν πιο συρρικνωμένους εγκεφάλους και απέδωσαν χειρότερα σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα. Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο αντιστοιχούν σε δύο χρόνια από την φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζάλντι Ταν, επισκέπτης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Ο εγκέφαλος σταδιακά συρρικνώνεται καθώς γερνάμε, αλλά ως φαίνεται υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την μείωση του όγκου του. Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.575 εθελοντές, μέσης ηλικίας 67 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και επί τρεις μήνες μετρούσαν τον επονομαζόμενο δείκτη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους. Ο δείκτης αυτός είναι ένα τεστ αίματος που συνδυάζει δύο συγκεκριμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια (τα λιπαρά μόρια DHA και το EPA) που σε προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετισθεί με προστασία της καρδιαγγειακής υγείας και του εγκεφάλου.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης διάφορα νευροψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της μνήμης και των νοητικών λειτουργιών. Η ανάλυση όλων των ευρημάτων έδειξε πως όσοι είχαν τον χαμηλότερο δείκτη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων απέδωσαν χειρότερα στα τεστ οπτικής μνήμης, επίλυσης προβλημάτων, πολλαπλών δραστηριοτήτων και αφηρημένης σκέψης. Επιπλέον, όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα του DHA παρουσίασαν και μεγαλύτερου βαθμού απώλεια όγκου του εγκεφάλου τους. Ας σημειωθεί ότι το DHA έχει την τάση να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν είναι γνωστός, οι ειδικοί πιστεύουν πως ωφελούν τον εγκέφαλο επειδή μειώνουν την φλεγμονή, ενώ παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές από τη μελέτη πόσα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πρέπει να καταναλώνει κανείς για να φτάσει στο επίπεδα του δείκτη που προστατεύει τον εγκέφαλο. Η γενική σύσταση των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως είναι να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, αλλά καλύτερα είναι να τρώμε τρεις.

Οι πλουσιότερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα.

Πηγή: healthyliving.gr

Share

Be the first to comment on "Τα ψάρια (ωμέγα-3 λιπαρά) διατηρούν τον εγκέφαλο πιο νέο"

Leave a comment

error: