Τα μάτια είναι ο καθρέφτης του… εγκεφάλου

matia

matiaΤα μικροσκοπικά αγγεία που βρίσκονται πίσω από τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την κατάσταση της υγείας μας, σύμφωνα με μια νέα, επαναστατική μελέτη που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιούκ στη Βόρεια Καρολίνα ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έχουν διευρυμένες φλέβες στο πίσω μέρος των ματιών τους αποδίδουν χειρότερα στα τεστ IQ. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, χρόνιες παθήσεις και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του ατόμου δε φάνηκε να παίζουν ρόλο στη βαθμολογία, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Idan Shalev.

Τι είναι όμως αυτό που μας προδίδει;

Τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου, καθώς είναι όμοια σε μέγεθος, δομή και λειτουργία. Επίσης, τα αγγεία του ματιού αναπτύσσονται από τα ίδια κύτταρα όπως και τα αγγεία του εγκεφάλου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των αγγείων του ματιού και παθήσεων όπως η άνοια, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Η νέα μελέτη όμως έδειξε ότι η υγεία των ματιών αποτελεί ένδειξη για την καλή ή την κακή υγεία του εγκεφάλου σε μικρότερες ηλικίες.

 

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Τα μάτια είναι ο καθρέφτης του… εγκεφάλου"

Leave a comment