Τα βότανα της φύσης

Μάθετε τα μυστικά τους και βρείτε την …υγειά σας

Σκλήθρα 

Δέντρο που φύεται σε υγρούς τόπους, κοντά σε ρυάκια και στα χαμηλότερα μέρη των ορεινών ζωνών. Ανθίζει τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο και ανήκει στην οικογένεια των Βετουλίδων.

Ο φλοιός του κορμιού είναι στυπτικός και αντιπυρετικός και με πολλές άλλες θεραπευτικές ιδιότητες. Παλιά χρησιμοποιούσαν το αφέψημα του φλοιού με φύλλα καρυδιάς και στύψη για γαργάρες κατά των αμυγδαλίτιδων, ουλίτιδων και στοματίτιδων.

Επίσης τα φύλλα του σαν κατάπλασμα πάνω στους μαστούς επιδρούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της γαλακτόρροιας. Τέλος, ο χυμός της σκλήθρας έχει διουρητικές ιδιότητες και συνιστάται σε κυστίτιδες και άλλες παθήσεις των ουροφόρων οδών.

Συκιά

Η συκιά καλλιεργείται στη χώρα μας για τους γευστικότατους καρπούς της. Από πολύ παλιά όμως είναι γνωστό ότι οι καρποί, τα φύλλα και το «γάλα» της έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα σύκα χρησιμοποιούνται σαν μαλακτικά και καθαρτικά για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων ( πόνοι στο στήθος, στο λαιμό κ.ά.). Το αφέψημα των σύκων είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, της πνευμονίας και της κυστίτιδας. Τελευταία παρατηρήθηκε επίσης ότι τα φύλλα της συκιάς έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα κατά του άσθματος.

Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες, τα φύλλα της συκιάς έχουν την ιδιότητα να κάνουν τρυφερό το κρέας, αν στο βράσιμό του προσθέσουμε φύλλα ή ένα κλαράκι συκιάς.

Φασκόμηλο

Αρωματικός, αυτοφυής θάμνος που τον συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Με τα φύλλα του παρασκευάζουμε αφέψημα που είναι σαν τσάι του βουνού ή τσάι ελληνικό.

Το φασκόμηλο έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες που εκθειάζονται ακόμα και από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη. Θεωρείται στυπτικό, διεγερτικό και τονωτικό φάρμακο. Προκαλεί ένα αίσθημα θερμότητας στο στομάχι, διευκολύνει την πέψη, προκαλεί διούρηση και δρα σαν κατευναστικό του νευρικού συστήματος. Το φασκόμηλο είναι επίσης πολύ ωφέλιμο σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για πλύσεις και γαργάρες όταν υπάρχουν προβλήματα στοματίτιδας και φαρυγγίτιδας.

Φλισκούνι

Αρωματικό φυτό με ρόδινα ή ιώδη λουλούδια που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα φύλλα και τα λουλούδια του έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, μαλακτικές και αποχρεμπτικές. Χρησιμοποιούνται κατά του βήχα, του λόξυγγα, της τάσης για εμετό, της αιμορραγίας και της αμοιβάδωσης.

Παλιά, χρησιμοποιούσαν αφέψημα από φλισκούνι μαζί με κρασί σαν μαλακτικό και διαλυτικό, σε πλύσεις και σε κομπρέσες. Το φλισκούνι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και αντί της μέντας λόγω του ότι έχουν συγγενείς ιδιότητες.

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Τα βότανα της φύσης"

Leave a comment

error: