Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο του παγκρέατος

pangreas

Βιταμίνες C και Ε

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – Τα άτομα των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και Ε καθώς και σεληνίου έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, σύμφωνα με αγγλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη των προαναφερόμενων ουσιών είχαν 67% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος σε ορίζοντα 10ετίας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη.

Ο μειωμένος κίνδυνος ενδεχομένως να εξηγείται από το γεγονός ότι οι βιταμίνες C, E και σελήνιο είναι αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες καταστρέφουν το DNA.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι θανατηφόρος. Εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ 44.000 άτομα θα διαγνωστούν το 2012 και 37.000 θα πεθάνουν εξαιτίας της ασθένειας, σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για 24.000 άτομα, 40-74 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα EPIC-Norfolk Study (1993-97). Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους και είχαν δώσει δείγματα αίματος, ενώ είχαν τηρήσει και διατροφικά ημερολόγια.

Μέσω των τελευταίων οι ερευνητές υπολόγισαν την πρόσληψη βιταμίνης Ε και σεληνίου, ενώ τα επίπεδα της βιταμίνης C μετρήθηκαν από τα δείγματα αίματος.

Σε διάστημα 10 ετών, 49 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρκίνο του παγκρέατος.

Οι ερευνητές συνέκριναν το διατροφολόγιο τους με αυτό 4.000 υγιών ατόμων. Παρατήρησαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ καρκίνου του παγκρέατος και της πρόσληψης βιταμίνης Ε και σεληνίου. Τα άτομα με την χαμηλότερη πρόσληψη είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

Ομοίως, τα άτομα με την ελάχιστη πρόσληψη βιταμίνης Ε είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν παγκρεατικό καρκίνο. Ως προς την βιταμίνη C, οι ερευνητές παρατήρησαν γενικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα της στο αίμα.

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Τα αντιοξειδωτικά προλαμβάνουν τον καρκίνο του παγκρέατος"

Leave a comment