Τα αναψυκτικά επικίνδυνα για τα γόνατα;

anapsiktika_kako_sta_gonata

τα αναψυκτικα κάνουν κακό στα γόναταΗ υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών δεν απειλεί μόνο το βάρος, αλλά μπορεί να έχει επίπτωση και στις αρθρώσεις των γονάτων. Σύμφωνα με έρευνα από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη οι ασθενείς που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα των γονάτων (δηλαδή έχουν εκφυλιστεί οι αρθρώσεις των γονάτων) παρουσιάζουν γρηγορότερα επιδείνωση της κατάστασής τους όταν έχουν υψηλή κατανάλωση των αναψυκτικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας παρακολουθήθηκαν 2.149 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν ανά 12, 24, 36 και 48 μήνες για να διαπιστωθεί η εξέλιξη τη νόσου. Παράλληλα παρακολουθήθηκε η κατανάλωση αναψυκτικών των ασθενών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα ήταν τα αναψυκτικά που κατανάλωναν οι άνδρες τόσο χειρότερα εξελισσόταν η κατάσταση των γονάτων τους. Μάλιστα οι άνδρες φυσιολογικού βάρους είχαν χειρότερη εξέλιξη συγκριτικά με εκείνους που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα αυτά στοιχεία ενδεχομένως παρέχουν τη δυνατότητα τροποποίησης της διατροφής π.χ. μέσω της αποφυγής αναψυκτικών, για την αποφυγή της επιδείνωσης της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων.

vita.gr

Share

Be the first to comment on "Τα αναψυκτικά επικίνδυνα για τα γόνατα;"

Leave a comment