Ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα ζητά ο ΠΟΥ

ebola

ebolaΟι χώρες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα πρέπει να εξετάζουν όσους θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό πριν αναχωρήσουν, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι αρχές στις χώρες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα πρέπει να εξετάζουν τα πρόσωπα πριν από την αναχώρησή τους με πτήσεις από διεθνή αεροδρόμια, λιμάνια και τα σημαντικότερα συνοριακά σημεία διέλευσης και να εμποδίζουν όσα εξ αυτών υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό να ταξιδέψουν, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ επανέλαβε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από Έμπολα σε αεροσκάφη είναι μάλλον μειωμένος, αφού οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι συνήθως σε πολύ άσχημη κατάσταση για να ταξιδέψουν. Εκτίμησε επίσης ότι είναι πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης για τους ταξιδιώτες εν γένει στις χώρες όπου έχει ξεσπάσει η επιδημία (Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε).

Δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν ευρύτεροι ταξιδιωτικοί και εμπορικοί περιορισμοί, ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια ανακοίνωσή του.

«Καλούμε τις χώρες οι οποίες πλήττονται να διεξάγουν ελέγχους σε όλους τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από διεθνή αεροδρόμια, λιμάνια και σημαντικά χερσαία συνοριακά περάσματα για πυρετό και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε πιθανή μόλυνση από τον Έμπολα. Οποιοδήποτε πρόσωπο που πάσχει από μια ασθένεια που παραπέμπει στην Ασθένεια του Ιού Έμπολα (Ebola Virus Disease, EVD) δεν πρέπει να επιτρέπεται να ταξιδεύει, εκτός εάν το ταξίδι αυτό εντάσσεται στην μεταφορά του για ιατρικούς λόγους με τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών», τόνισε ο Οργανισμός.

Εάν οποιοσδήποτε ταξιδιώτης έχει μείνει σε περιοχές όπου αναφέρθηκαν πρόσφατα κρούσματα Έμπολα, πρέπει να ζητήσει ιατρική φροντίδα από την πρώτη στιγμή που θα εμφανίσει συμπτώματα (πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στο λαιμό, διάρροια, εμετό, μεταξύ άλλων), πρόσθεσε ο ΠΟΥ και υπογράμμισε: «η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση».

Οι χώρες όπου δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα Έμπολα πρέπει να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους να εντοπίζουν και να απομονώνουν τέτοια κρούσματα, σημείωσε ακόμη ο ΠΟΥ, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι δεν προτείνει να αρχίσει παρακολούθηση των επιβατών που φθάνουν σε όλες τις χώρες.

«Είναι καλύτερο να γίνονται έλεγχοι από τις χώρες αναχώρησης», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ.

 

skai.gr

Share

Be the first to comment on "Ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα ζητά ο ΠΟΥ"

Leave a comment