Τέσσερα νέα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών στην Κίνα

gripi_twn_ptinwn

Τέσσερα νέα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών στην ΚίναΟι τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας προσβληθεί, όπως και τα προηγούμενα θύματα, από ένα ελάχιστα γνωστό στέλεχος του ιού των πτηνών, γνωστό ως H7N9. Ο ιός έχει ήδη στερήσει τη ζωή δύο ανδρών στη Σαγκάη, ενώ άγνωστος παραμένει ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας.

Τον εντοπισμό τεσσάρων νέων ανθρώπινων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υγειονομικές υπηρεσίες της επαρχίας Τζιανζού στην ανατολική Κίνα, εντείνοντας τους φόβους για την εξάπλωση μίας ασθένειας που ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο ανδρών στη γειτονική Σαγκάη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο των επαρχιακών υγειονομικών Αρχών, τα νέα θύματα είναι τρεις γυναίκες, 45, 48 και 32 ετών, και ένας 83χρονος άνδρας. Όλοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας προσβληθεί, όπως και τα προηγούμενα θύματα, από ένα ελάχιστα γνωστό στέλεχος του ιού των πτηνών, γνωστό ως H7N9.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των κινεζικών Αρχών, οι τέσσερις ασθενείς κατοικούν σε διαφορετικές πόλεις, δεν φαίνεται πως είχαν σχέση μεταξύ τους, ενώ μονάχα ένα από τα θύματα, η 45χρονη γυναίκα, είχε συχνή επαφή με πτηνά, εργαζόμενη ως σφαγέας πουλερικών.

Οι δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους στη Σαγκάη αποτελούν τα πρώτα καταγεγραμμένα ανθρώπινα θύματα του H7N9, ενώ μία ακόμη γυναίκα στην κινεζική επαρχία Ανχούι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας επίσης προσβληθεί από το εν λόγω στέλεχος της γρίπης των πτηνών.

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε διαγνώστηκε η πάθηση των δύο πρώτων θυμάτων, δεν ήταν γνωστό ότι ο H7N9 μπορεί να προσβάλει ανθρώπους, ενώ ακόμα ερευνώνται οι πηγές της λοίμωξης και της μετάδοσης της ασθένειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αποσαφηνίσει ότι έως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως το εν λόγω στέλεχος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Παρά ταύτα, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα, Δρ. Μάικλ Ο’Λίρι αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο H7N9 να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό κίνδυνο για τον ανθρώπινο πληθυσμό.

«Ένας νέος ιός τείνει να είναι πιο ‘μοχθηρός’ στις αρχές. Είτε θα μετατραπεί σε έναν πραγματικά ανθρώπινο ιό, περίπτωση όπου θα πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί του τακτικά, ή θα είναι πρωτίστως ένας ιός ζώων, απλώς με μία σπάνια ανθρώπινη περίπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

skai.gr

Share

Be the first to comment on "Τέσσερα νέα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών στην Κίνα"

Leave a comment