Τέλος στο φιλί της ζωής βάζουν Ιάπωνες πνευμονολόγοι

fili_ths_zwhs

Τέλος στο φιλί της ζωής βάζουν Ιάπωνες πνευμονολόγοιΗ καρδιοαναπνευστική ανάνηψη είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική σε περιπτώσεις πνιγμού ή γενικά αναπνευστικού επεισοδίου. Ωστόσο τώρα Ιάπωνες επιστήμονες έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα, ισχυριζόμενοι ότι όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις ανακοπης, αλλά το θύμα έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει χωρίς αυτή.

Παρόλο που όλοι έχουν δει τουλάχιστον μία φορά στην τηλεόραση ναυαγοσώστες να δίνουν σε κάποιον το λεγόμενο «φιλί της ζωής» ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι ξέρουν να το κάνουν σωστά στην πράξη. Οι περισσότεροι μπερδεύουν τις ανάσες που πρέπει να εμφυσήσουν, αλλά και τις μαλάξεις στο στήθος του πάσχοντα.

Ιάπωνες πνευμονολόγοι ωστόσο, εξηγούν γιατί το φιλί της ζωής είναι μάλλον άχρηστο σε περιπτώσεις ανακοπής. Όπως υποστηρίζουν, ένας ασθενής ο οποίος δέχεται μόνο μαλάξεις στο στήθος, έχει διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσει χωρίς να σημειωθούν εγκεφαλικές βλάβες, απ΄ ότι εάν του έκαναν μαλάξεις μαζί με φιλί της ζωής!.

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές από την Ιαπωνία, το σώμα, μετά από μια ανακοπή, έχει αποθέματα οξυγόνου για μερικά λεπτά της ώρας, έτσι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην σωστή κυκλοφορία του οξυγόνου αυτού στο αίμα μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φιλί της ζωής είναι μάλλον χάσιμο χρόνου που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις πνιγμού η κατάποσης ξένου αντικειμένου.

 

 

 iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Τέλος στο φιλί της ζωής βάζουν Ιάπωνες πνευμονολόγοι"

Leave a comment