Σωματική άσκηση τη μέρα, καλύτερος ύπνος το βράδυ

gymnastiki_ypnos

Οι άνθρωποι κοιμούνται πολύ καλύτερα τη νύχτα και νιώθουν πιο ξεκούραστοι και ”φρέσκοι” το πρωί, όταν μέσα στην εβδομάδα ασκούνται τουλάχιστον επί δυόμιση ώρες συνολικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου Μπελαρμίν Πολ Λοπρίντσι και τον καθηγητή του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον Μπραντ Κάρντιναλ μελέτησαν πάνω από 2.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-85 ετών. Συμπέραναν ότι κατά μέσο όρο 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως, αυξάνουν κατά 65% την ποιότητα του ύπνου.

Επιπροσθέτως, οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούνται συχνά, όχι μόνο κοιμούνται καλύτερα, αλλά επίσης το επόμενο πρωί νιώθουν μεγαλύτερη εγρήγορση, άρα έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία τους, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται σωματικά. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε σωρεία άλλων που δείχνουν τη σημασία της άσκησης, για την υγεία γενικότερα (καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές, καρκίνος κ.α.). Ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων -που στις ανεπτυγμένες χώρες φθάνει έως το 40%- είτε έχει προβλήματα με τον ύπνο, είτε το επόμενο πρωί πάσχει από υπνηλία. Όπως είπε ο Κάρντιναλ, ”όλο και συχνότερα, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει μια μη φαρμακευτική εναλλακτική λύση με την οποία βελτιώνεται ο ύπνος”.

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι ασκούνται σωματικά, παθαίνουν λιγότερες κράμπες ποδιών στο κρεβάτι κατά το βράδυ (μείωση 68%) και, ακόμα, συγκεντρώνονται ευκολότερα παρά την κόπωσή τους (αύξηση 45%).

Share

Be the first to comment on "Σωματική άσκηση τη μέρα, καλύτερος ύπνος το βράδυ"

Leave a comment

error: