Συσχέτιση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Περισσότερο από το 1/3 (35%) των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της χθεσινήςΠαγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση από την International  Menopause Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ).

Ο καρκίνος του μαστού συχνά θεωρείται…

…ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, όμως, η πρώτη αιτία θανάτου είναι η καρδιαγγειακή νόσος. “Ο αριθμός των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες είναι υψηλός και συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο, με την όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κατανόηση των αιτίων και των επιπτώσεων  της καρδιαγγειακής νόσου, μπορούν να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου”, επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά, επισκέπτρια Υγείας και πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ.

Προσοχή!

Σύμφωνα με την World Heart Federation, περισσότερο από το 1/3 (35%) των θανάτων στις γυναίκες κάθε χρόνο οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτό το ποσοστό είναι πάνω από 13 φορές μεγαλύτερο του ποσοστού θανάτων, που προέρχονται από καρκίνο του μαστού.


“Το πρώτο βήμα…

είναι να αναγνωρίσουμε ότι η καρδιαγγειακή υγεία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις γυναίκες”, τονίζει η κα Καίτη Αντωνοπούλου, ταμίας και υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ, και συνεχίζει “Θα πρέπει οι γυναίκες να συζητούν με τον ή τη γιατρό τους και να τους ζητούν να υπολογίζουν τον ατομικό τους κίνδυνο να αναπτύξουν  καρδιαγγειακή νόσο”.

Προληπτικά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Οι γυναίκες, στη συνέχεια, θα πρέπει να λαμβάνουν να παίρνουν τα παρακάτω μέτρα, όπως:

 1. Θετικές επιλογές τρόπου ζωής
  • Αποφυγή/διακοπή καπνίσματος.
  • Περισσότερη σωματική δραστηριότητα.
  • Σωστή διατροφή.
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους,
  • Καλές συνήθειες ύπνου.
 1. Προσδιορισμός και αντιμετώπιση αναγνωρισμένων ιατρικών κινδύνων

Σε συνεννόηση με τον ή τη γιατρό τους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βελτιωθούν:

 • Τα λιπίδια του αίματος.
 • Η γλυκόζη του αίματος, και
 • Η αρτηριακή πίεση.

 1. Ενημέρωση του γιατρού για το αναπαραγωγικό ιστορικό

Η ενημέρωση του γιατρού όσον αφορά τα παρακάτω θα βοηθήσει
να προσδιοριστεί εάν υπάρχει ιδιαίτερα υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου:

 • Ακανόνιστοι μηνιαίοι έμμηνοι κύκλοι.
 • Επιπλοκές εγκυμοσύνης.
 • Θεραπείες καρκίνου του μαστού,
 • Ηλικία εμμηνόπαυσης.

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αντιπροσωπεύει μια ζωή επιλογών και εμπειριών…

… αλλά η εμμηνόπαυση, ως εξαιρετικό, στιγμιαίο χρονικό ορόσημο, προσφέρει την ευκαιρία για να κάνει ό,τι μπορεί η κάθε γυναίκα για την προστασία της μελλοντικής καρδιαγγειακής της υγείας για το υπόλοιπο της ζωής της”, προσθέτει η κα Αντωνοπούλου.

Ο δρόμος προς την… εμμηνόπαυση

Η μετάβαση των γυναικών από την αναπαραγωγική φάση της ζωής στην εμμηνόπαυση συνδέεται με επιτάχυνση της αύξησης του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα που ούτως ή άλλως επέρχεται φυσιολογικά λόγω της αύξησης της ηλικίας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ποικίλων αλληλένδετων ενδοκρινικών και μεταβολικών αλλαγών, οι οποίες οδηγούν σε χειροτέρευση του καρδιομεταβολικού προφίλ των γυναικών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή βαθμού γήρανσης. Οι γυναίκες με αρτηριακή υπέρταση (αυξημένη πίεση του αίματος) είναι πιο ευάλωτες στο να εμφανίσουν επιπλοκές από το καρδιαγγειακό σε σχέση με τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών. Όσο για την  παρουσία σακχαρώδους διαβήτη αυτό αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, ιδιαίτερα όταν αυτές είναι στην εμμηνόπαυση.

 

Προσοχή!

Αν συνυπάρχουν μαιευτικές επιπλοκές, νεφρική νόσος, πρόωρη ή πρώιμη εμμηνόπαυση, ρευματικά νοσήματα, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία ή οι γυναίκες καπνίζουν τότε ο κίνδυνος επιπλοκών από το καρδιαγγειακό αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Η χρήση της ορμονοθεραπείας στην εμμηνόπαυση…

ιδιαίτερα για γυναίκες με πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται μεταξύ άλλων για τη μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων επισήμανε η κα Σαρδέλη, αναπλ. καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, μαιευτήρας-γυναικολόγος, κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία,. H ορμονοθεραπεία μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα ανεξαρτήτως αιτίας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα όταν ξεκινά σε γυναίκες μικρότερες των 60 ετών και/ή μικρότερες 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση.

Κατανοώντας τους διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και των επιπλοκών της. Και, όσο πιο γρήγορα ενεργήσουν, τόσο το καλύτερο, κατέληξε η κα Σαρδέλη.

Το  βασικό μήνυμα του φετινού εορτασμού

Σύμφωνα με την κα Παππά, “υπάρχουν θετικά βήματα που μπορεί να κάνει μια γυναίκα  για να αποτρέψει  τις περισσότερες επιπλοκές από το καρδιαγγειακό (εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό). Και, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν αναγνωριστούν οι παράγοντες κινδύνου εγκαίρως και ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, μπορεί να αποφευχθεί η ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου”.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019 και  επιχειρεί με την ίδρυσή του να προάγει θέματα που αφορούν την γυναίκα και την εμμηνόπαυση.

Ο Σύλλογος έχει σκοπό την ενημέρωση και την πληροφόρηση των μελών του γύρω από ζητήματα για την εμμηνόπαυση και την παροχή συμπαράστασης και βοήθειας σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά ή και σωματικά συμπτώματα τα οποία έχουν προκληθεί από την εμμηνόπαυση.

Στόχοι της ΕΛΕΤΕΜ, εκτός από την κοινωνικοποίηση των μελών, την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι και η προώθηση και η ανάπτυξη με κάθε μέσον της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της.

Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Σταδίου 51 στην Αθήνα.

Πληροφορίες: https://www.eletem.org

fb: https://www.facebook.com/ellinikietaireiaemminopausis

Instagram: https://www.instagram.com/eletemofficial

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Συσχέτιση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων"

Leave a comment

error: