Συστατικά της κάνναβης ίσως συρρικνώνουν τον καρκίνο του εγκεφάλου

kanavi

kanaviΈνα εκχύλισμα κάνναβης μπορεί να αποτελεί φάρμακο για τον καρκίνο του εγκεφάλου όταν συνδυάζεται με την κλασική ακτινοθεραπεία – στα ποντίκια τουλάχιστον, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, ο συνδυασμός «συρρίκνωσε δραματικά» τους όγκους στα ζώα και σε μερικές περιπτώσεις τούς εξαφάνισε εντελώς.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν το εύρημά τους «συναρπαστικό» και ήδη συζητούν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν τον συνδυασμό σε ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες από το Κολέγιο St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου δοκίμασαν διάφορες θεραπείες στα πειραματόζωα, αλλά η πιο αποτελεσματική ήταν ο συνδυασμός της ακτινοθεραπείας με το εκχύλισμα που περιείχε ενεργά συστατικά της κάνναβης.

Τα συστατικά αυτά ονομάζονται κανναβινοειδή, αλλά δεν χορηγήθηκαν στα ζώα και τα 85 διαφορετικά που είναι γνωστό ότι περιέχει το φυτό, αλλά μόνο δύο: η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD).

Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι ένας δύσκολος καρκίνος και έχει φτωχή πρόγνωση. Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους δέκα ασθενείς κατορθώνουν να ζήσουν επί τουλάχιστον πέντε χρόνια έπειτα από τη διάγνωσή τους.

«Τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά. Οι όγκοι αντιμετωπίστηκαν με διάφορους τρόπους και ο συνδυασμός των κανναβινοειδών παρείχε τα πιο σημαντικά οφέλη και τη δραστικότερη μείωση του μεγέθους των όγκων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Wai Liu, από το Τμήμα Ογκολογίας του St George’s.

«Σε μερικές περιπτώσεις, οι όγκοι εξαφανίστηκαν εντελώς και δεδομένου ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου έχει από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αξίζει τον κόπο να το διερευνήσουμε σε ανθρώπους».

Ο δρ Liu επισήμανε πως οι αντικαρκινικές ιδιότητες των συγκεκριμένων κανναβινοειδών και ορισμένων άλλων είναι γνωστές εδώ και μερικά χρόνια. Πέρυσι λ.χ. η ίδια ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει σε πειράματα στο εργαστήριο πως μπορεί να δρουν και εναντίον των κυττάρων της λευχαιμίας.

Το νέο στοιχείο από την παρούσα μελέτη είναι πως τα κανναβινοειδή φάνηκε να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά σε έναν ζωντανό οργανισμό μόνο όταν συνδυάστηκαν με ακτινοθεραπεία και όχι από μόνα τους, διευκρίνισε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Molecular Cancer Therapeutics».

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Συστατικά της κάνναβης ίσως συρρικνώνουν τον καρκίνο του εγκεφάλου"

Leave a comment

error: