Συσκευή που εμφυτεύεται σώζει τις ζωές των υπερτασικών

siskeui ipertasikvn

siskeui ipertasikvn Συσκευή που μοιάζει με συνδετήρα και εμφυτεύεται στη βουβωνική χώρα υπόσχεται να σώζει τις ζωές των υπερτασικών. Το λεγόμενο ROX, το οποίο αγκιστρώνεται σε δύο αιμοφόρα αγγεία, εντοπίζει και την παραμικρή άνοδο στην πίεση του αίματος και αμέσως εκτρέπει τη ροή του υπό πίεση αίματος από αρτηρία σε φλέβα του μηρού, χαμηλώνοντας έτσι την πίεση.

 

Η μέθοδος προορίζεται για άντρες και γυναίκες που έχουν επίμονη υπέρταση την οποία δυσκολεύονται να ρυθμίσουν, παρά τον συνδυασμό διαφορετικών φαρμάκων αλλά και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

Η τοποθέτησή της συσκευής γίνεται με γενική αναισθησία και η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική έχει δοκιμαστεί ήδη σε έναν 56χρονο ασθενή. Οπως εξήγησε ο καθηγητής Αντρε Ενγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ που πραγματοποίησε την επέμβαση, η πίεση του ασθενούς έπεσε γρήγορα με αποτέλεσμα να πάρει εξιτήριο την επόμενη κιόλας μέρα. «Ξέρω ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, όμως έχω δει σημαντική μείωση στις τιμές της πίεσής μου. Εχω εντυπωσιαστεί» δήλωσε ο ασθενής, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Στα άμεσα σχέδια της επιστημονικής ομάδας είναι να ξεκινήσει μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές με Βρετανούς ασθενείς και σε περίπτωση που αποδειχτούν εξίσου επιτυχημένες, η συσκευή εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ευρεία εφαρμογή μέχρι το 2017.

 

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επαναστατική θεραπεία θα αποτελέσει χείρα βοηθείας για ασθενείς που έχουν δοκιμάσει όλες τις συνταγογραφημένες φαρμακευτικές αγωγές, αλλά παρόλα αυτά η πίεσή τους παραμένει ανεξέλεγκτη. Η ανεξέλεγκτη υπέρταση μπορεί, ως γνωστόν, να οδηγήσει σε άλλες νόσους με ολέθριες συνέπειες» εξήγησε ο Ενγκ. Η υπέρταση τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε νεφρά και μάτια, ενώ συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι ασθενείς προσπαθούν αρχικά να την αντιμετωπίσουν με μικρές αλλαγές στο lifestyle τους, όπως η μείωση του νατρίου στη διατροφή τους και η γυμναστική, και σε περίπτωση που αυτά δεν αποδειχτούν αποτελεσματικά, προχωρούν στη φαρμακευτική αγωγή.

 

 

Πηγή:www.madata.gr

Share

Be the first to comment on "Συσκευή που εμφυτεύεται σώζει τις ζωές των υπερτασικών"

Leave a comment

error: