Συναγερμός στην Ευρώπη: Η γρίπη των πτηνών «απειλεί» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

gripi_tvn_ptinwn_2_nekroi_kina

Νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών προκάλεσε δύο θανάτους στην ΚίναΣύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2003 έως την 2α Οκτωβρίου 2014 έχουν καταγραφεί επίσημα 668 επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα του ιού Η5Ν1 σε 16 χώρες – Από τα κρούσματα αυτά, 393 άνθρωποι έχουν πεθάνει

Δύο εδέσματα που έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές ημέρες, οι γαλοπούλες και οι πάπιες, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός μενού εάν δεν περιοριστεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, προειδοποιούν Βρετανοί ειδικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail».

Οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ενός παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών -του Η5Ν8- σε αγροκτήματα της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας με την Κομισιόν να υιοθετεί προληπτικά μέτρα προκειμένου να φρενάρει την εξάπλωση της νόσου όπως, ο σφαγιασμός των μολυσμένων πουλερικών και η απομόνωση των μολυσμένων αγροκτημάτων.

Το παθογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών H5N8 έχει ήδη ανιχνευθεί σε γαλοπούλες στην Ολλανδία και τη Βρετανία ενώ στη Γερμανία εντοπίστηκε σε χοίρους. Κρούσμα γρίπης εντοπίστηκε πριν από δύο ημέρες σε φάρμα στο βρετανικό Γιόρκσαϊρ με τις βρετανικές αρχές να έχουν αποκλείσει τη μονάδα και να έχουν ξεκινήσει τη σφαγή των πτηνών ώστε να αποτραπεί μετάδοση του ιού.

Στην Ολλανδία, η περιοχή γύρω από την φάρμα στην οποία εντοπίστηκαν τα κρούσματα τέθηκε σε καραντίνα και οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά πουλερικών για 21 μέρες, απόφαση που καλύπτει επίσης τα αβγά, την κοπριά και το χρησιμοποιημένο άχυρο.

Την ίδια ώρα στην Αίγυπτο, μία 19χρονη κοπέλα, που είχε προσβληθεί από το στέλεχος της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 έχασε την ζωή της. Πρόκειται για το δεύτερο θάνατο από την ασθένεια αυτή φέτος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Αίγυπτος έχει καταγράψει συνολικά επτά κρούσματα του ιού σε ανθρώπους φέτος, περιλαμβανομένων δύο που απεβίωσαν, είπε ο Χοσάμ Άμπντελ Γκάφαρ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2003 έως την 2α Οκτωβρίου 2014 έχουν καταγραφεί επίσημα 668 επιβεβαιωμένα ανθρώπινα κρούσματα του ιού Η5Ν1 σε 16 χώρες. Από τα κρούσματα αυτά, 393 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

 

Protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Συναγερμός στην Ευρώπη: Η γρίπη των πτηνών «απειλεί» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι"

Leave a comment