Συνέδριο πλαστικής χειρουργικής ISAPS Αthens Olympiad 2023

Στην Αθήνα φιλοξενήθηκε η κορυφαία  παγκόσμια εκδήλωση στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική το: ISAPS Αthens Olympiad 2023

Η Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS) δημοσίευσε τα αποτελέσματα της ετήσιας παγκόσμιας έρευνας για τις αισθητικές/κοσμητικές επεμβάσεις στις 31 Αυγούστου– στο συνέδριο ISAPS Olympiad Athens World Congress 2023 – που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο συνέδριο συμμετείχαν  περισσότεροι από 1.000 πλαστικοί χειρουργοί από 90 χώρες. Σκοπός τους; Να συζητήσουν τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, καινοτομίες και τεχνικές για τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών στην αισθητική πλαστική χειρουργική.

Στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα δείχνει συνολική αύξηση 38% στις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλαστικούς χειρουργούς το 2022 στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκαν 102.437 χειρουργικές επεμβάσεις (+54,8%) και 323.886 μη χειρουργικές (+33,3%) παρεμβάσεις.

Η αύξηση στις αισθητικές και κοσμητικές επεμβάσεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τη διεθνή τάση του 11,2%: η γενική αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις είναι 16,7% και στις μη χειρουργικές επεμβάσεις 7,2%.

Ο Δρ. Παρασκευάς Κοντοές,, πλαστικός χειρουργός, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ISAPS, συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου ISAPS Olympiad Athens 2023 δήλωσε: «Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, καθώς τα έτη 2020 και 2021 χαρακτηρίστηκαν από πολλούς περιορισμούς και περίπλοκες διαδικασίες στην ιατρική πράξη γενικώς, που έδρασαν ανασταλτικά στην πραγματοποίησή τους σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πρώτη η…λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα το 2022, ξεπερνώντας τη βλεφαροπλαστική το 2021, με 14.822 επεμβάσεις και αύξηση της τάξης του 58,6%. Πραγματοποιήθηκαν 49.532 επεμβάσεις στο πρόσωπο και την κεφαλή, ακολουθούμενες από 29.548 σε σώμα και άκρα και 23.357 στο στήθος.

Παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση ήταν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση το 2022 όπως και το 2021, με περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια επεμβάσεις και αύξηση 21,1%. Οι πέντε κορυφαίες χειρουργικές επεμβάσεις ήταν: η λιποαναρρόφηση, η αυξητική στήθους, η βλεφαροπλαστική, η κοιλιοπλαστική και η ανόρθωση στήθους, που αντικαθιστά τη ρινοπλαστική ανάμεσα στις πέντε πρώτες.

Οι πιο δημοφιλείς μη χειρουργικές επεμβάσεις στην Ελλάδα

Αυτές είναι το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, η βοτουλινική τοξίνη και η αποτρίχωση με Laser, όπως και παγκοσμίως, αν και η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη, ακολουθούμενη από το υαλουρονικό οξύ στα παγκόσμια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευά Κοντοέ και τον κ. Απόστολο Μανδρέκα, συμπρόεδρο του Συνεδρίου και Εθνικό Γραμματέα της ISAPS στην Ελλάδα, «Οι ασθενείς στην Ελλάδα φαίνεται να προτιμούν τις μη χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό συμβαίνει ενδεχομένως γιατί η εμπειρία μας δείχνει ότι η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα ασθενούς υπαγορεύει, ως πρώτο βήμα για τη διόρθωση των συμπτωμάτων γήρανσης, πιο ελαφριές παρεμβάσεις από πιο περίπλοκες. Οφείλεται επίσης στη γενική αντίληψη που επικρατεί στο κοινό, πως η πρόληψη και η καθυστέρηση των συμπτωμάτων γήρανσης ξεκινάει από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στα γενικά αποτελέσματα της έρευνας η βοτουλινική τοξίνη έρχεται πρώτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ασθενών παγκοσμίως».

Η άποψη του Δρ. Gianluca Campiglio, συντάκτη της Global Survey και πλαστικού χειρουργού στην Ιταλία

Σχολιάζοντας τα παγκόσμια αποτελέσματα, ο Δρ. Campiglia ανέφερε ότι «Παρά τις προφανείς πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές από χώρα σε χώρα, που κάνουν ορισμένες διαδικασίες πιο δημοφιλείς σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές και λιγότερο σε άλλα μέρη του κόσμου, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μια σημαντική παγκόσμια αύξηση σε όλες τις χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης του σώματος. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση μασκών για ένα μεγάλο μέρος του 2022, καθώς και στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας».

Προσοχή!

Το 85,7% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων γίνονται σε γυναίκες, με τις επεμβάσεις που γίνονται στους άνδρες να αυξάνονται κατά 18%. Ο Δρ. Campiglio επισήμανε πως «Η ζήτηση για χειρουργική μείωση του ανδρικού μαστού, για παράδειγμα, είναι όλο και πιο συχνή παγκοσμίως».

Τ’ αποτελέσματα από χώρα σε χώρα

 Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τις περισσότερες επεμβάσεις (χειρουργικές και μη χειρουργικές) παγκοσμίως με πάνω από 7,4 εκατομμύρια επεμβάσεις, που αποτελεί το 22% του συνόλου, ακολουθούμενες από τη Βραζιλία (8,9%) που είναι πρώτη στις χειρουργικές επεμβάσεις και την Ιαπωνία (7,3%). Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση στον συνολικό αριθμό επεμβάσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα. Παράλληλα είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων σε μη χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση βοτουλινικής τοξίνης, ενέσιμου υαλουρονικού οξέως, αποτρίχωσης με Laser και χημικού πίλινγκ. Ο αριθμός των πλαστικών χειρουργών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 400.

Προσοχή!

Στην Ελλάδα, το 53,7% των επεμβάσεων/παρεμβάσεων/θεραπειών γίνονται στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ιατρείων και το 42,7% σε νοσοκομεία. Περίπου το 9% των ασθενών στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αλβανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια πραγματικά κορυφαία παγκόσμια εκδήλωση στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέ, «Το ISAPS Athens Olympiad World Congress 2023 είναι ένα συνέδριο νέας μορφής, που θα διοργανώνεται στο μέλλον από την ISAPS κάθε μονό χρόνο, σε διαφορετικές χώρες. Το τρέχον συνέδριο είναι το πρώτο διά ζώσης και έλαβε χώρα στην Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας και τη μητέρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας που ήταν οι πρώτοι που μίλησαν, καθόρισαν και παρουσίασαν τη φιλοσοφία τους για την ομορφιά και τη σχέση της με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου».

Ο Δρ. Κοντοές εξήγησε ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο ISAPS Olympiad World Congress δίνει το βήμα στα μέλη της ISAPS για να παρουσιάσουν την προσωπική τους εργασία και συμβολή στην ειδικότητα, με περισσότερους από 450 πλαστικούς χειρουργούς να υποβάλλουν τις παρουσιάσεις τους διεθνώς. Το επιστημονικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδας συμπληρώνεται επίσης από 50 κορυφαίους βασικούς ομιλητές, η εργασία των οποίων έχει βαθμολογηθεί υψηλότερα στις εκθέσεις αξιολόγησης των μελών της ISAPS από τα συνέδρια των τριών τελευταίων ετών. Επίσης, ανέφερε ότι «Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε την Ελλάδα να έρχεται πρώτη σε εγγραφές μεταξύ όλων των χωρών σε όλο τον κόσμο, αριθμώντας περισσότερους από 70 Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς συμμετέχοντες στο κορυφαίο αυτό επιστημονικό γεγονός. Το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο ISAPS Olympiad World Congress περιέλαβε, εκτός από καινοτόμες χειρουργικές και μη χειρουργικές επεμβάσεις αισθητικής, ένα Συμπόσιο ειδικευόμενων, Συμπόσιο Γυναικών Πλαστικών Χειρουργών, Προσυνεδριακή Ημέρα Βιντεοχειρουργικής με παρουσιάσεις τεχνικών από καταξιωμένους επιστήμονες της ειδικότητας και πολλές ακόμα καινοτομίες».

Η ασφάλεια των ασθενών

Μιλώντας για την αποστολή του Συνεδρίου και της ISAPS γύρω από την ασφάλεια των ασθενών, η Δρ. Lina Triana, πρόεδρος της ISAPS, είπε: «Ως χειρουργοί της ISAPS, εργαζόμαστε για να εμπνεύσουμε και να καλλιεργήσουμε την αριστεία στην αισθητική αγωγή παγκοσμίως (Aesthetic Education Worldwide®) για την ασφάλεια των ασθενών μας σε περιόδους που ιατρικές διαδικασίες στο εξωτερικό γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς και οι οδηγίες κανονισμών και ασφάλειας διαφέρουν σημαντικά από μέρος σε μέρος».

Τι είναι η ISAPS;

Η Διεθνής Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (International Society of Aesthetic Plastic Surgery – ISAPS) είναι ο κορυφαίος επιστημονικός οργανισμός παγκοσμίως για πιστοποιημένους αισθητικούς πλαστικούς χειρουργούς με αποστολή να εμπνεύσει και να καλλιεργήσει την αισθητική αγωγή παγκοσμίως (Aesthetic Education Worldwide®) για την ασφάλεια των ασθενών. Η ISAPS ιδρύθηκε το 1970 και παρέχει ένα ανοιχτό φόρουμ για την ανταλλαγή γνώσεων αισθητικής πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Η Εταιρεία προσφέρει στα μέλη της ενημερωμένη κατάρτιση και συνεχή εκπαίδευση καθώς και χορηγεί και υποστηρίζει επιστημονικές συναντήσεις τακτικά σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η ιδιότητα μέλους της ISAPS περιλαμβάνει τους πιο αξιοσέβαστους χειρουργούς αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής στον κόσμο από περισσότερες από 100 χώρες. Η ISAPS είναι ο μόνος οργανισμός που συλλέγει αυτού του είδους τα παγκόσμια δεδομένα ετησίως.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Συνέδριο πλαστικής χειρουργικής ISAPS Αthens Olympiad 2023"

Leave a comment

error: