Συμψηφισμός και Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: άμεσες προτεραιότητες του ΙΣΑ και υπόσχεση επίλυσης του Υπουργείου Υγείας

4_7_2013_yyka_isa_2

Συμψηφισμός και Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: άμεσες προτεραιότητες του ΙΣΑ και υπόσχεση επίλυσης του Υπουργείου ΥγείαςΤα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί της Αθήνας και τα καίρια ζητήματα των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών και του Συμψηφισμού συζήτησαν ο Πρόεδρος κος Πατούλης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην πρώτη τους συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνη Γεωργιάδη. Η διοίκηση του ΙΣΑ ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι γιατροί της Αθήνας. «Δεν πάει άλλο. Είναι πια θέμα επιβίωσης. Ζητούμε να πληρώνονται όλοι οι λειτουργοί Υγείας όπως οι δημόσιοι και διοικητικοί υπάλληλοι. Τίποτε παραπάνω.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, εκθέτοντας στον Υπουργό Υγείας το μέγεθος του προβλήματος ζωής και επιβίωσης των γιατρών της Αθήνας και αναλύοντας την πρόταση του ΙΣΑ προς Συμψηφισμό των Οφειλών ως λύση επιβίωσης και συνέχισε λέγοντας: «Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα να μιλάς με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα με τον Υπουργό. Τρεις φορές μέσα σε δέκα ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συζητά επί της ουσίας τα θέματα αυτά. Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή την επικοινωνία, θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα σε δύσκολες περιόδους επ’ ωφελεία των ασθενών»

Επίσης, ο κος Πατούλης έθιξε στον Υπουργό τα καίρια ζητήματα του χώρου της Υγείας, στην προχειρότητα συγχώνευσης των νοσοκομείων, την υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των οριζόντιων περικοπών, την άνιση προσβασιμότητα στις υπηρεσίες του συστήματος Υγείας με δεκάδες νησιά χωρίς γιατρό σε τόσο υψηλή τουριστική περίοδο, την έλλειψη κινήτρων για τους γιατρούς να επανδρώσουν τις παραμεθόριες περιοχές και συνάμα την εθνική και ανθρωπιστική σημασία επάνδρωσης των περιοχών αυτών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, το ΔΣ του ΙΣΑ επεσήμανε την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού στις συγχωνεύσεις και τη μετατροπή κάποιων νυν δευτεροβάθμιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε Δημόσια Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, χωρίς να αποκλείονται κάποιους πληθυσμιακές ομάδες από τις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις και τη δυνατότητα τριτοβάθμιας νοσηλείας.

Ως προτεραιότητα πρώτιστης σημασίας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε την εγκαθίδρυση του θεσμού της Ημερήσιας Νοσηλείας (onedayclinic) που θα επιφέρει τεράστια ποσά στην εξοικονόμηση των δαπανών νοσηλείας, τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στο ίδιο το κράτος, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιήσει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και τις τεράστιες λίστες αναμονής των χειρουργείων.

Σημαντικό θέμα της συζήτησης ήταν η εφαρμογή των Νομοθετικών Διατάξεων περί αυστηρού έλεγχου στη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ παράλληλα ο ΙΣΑ τόνισε ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής αγωγής στη θεραπεία του ασθενή, ακόμη και όταν αυτή αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι ευθύνη του θεράποντα γιατρού.

Τέλος χαιρετώντας την πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ να στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους ασφαλισμένους μέσα από την ίδρυση κοινωνικών φαρμακείων, τόνισε την αναγκαιότητα εύρεσης λύσης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κυρίως στη νοσηλεία χιλιάδων ανασφάλιστων αρρώστων που πρέπει να χειρουργηθούν και δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τα νοσήλιά τους, σε ένα πλαίσιο που τα Λογιστήρια στα Δημόσια Νοσοκομεία κλείνουν ερμητικά τις πόρτες στους ανασφάλιστους που δε μπορούν να πληρώσουν τη νοσηλεία τους.

Ο Υπουργός Υγείας, κος Άδωνης Γεωργιάδης, αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με το Προεδρείο και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Μας τέθηκαν σπουδαία θέματα, πολλά από τα οποία θα γίνουν δεκτά και θα εργαστούμε ώστε να γίνουν πραγματικότητα. Θα στηρίξουμε τη διαδικασία του Συμψηφισμού και την αποπληρωμή των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών όσο μπορούμε. Το μήνυμα που θέλω να δώσω, είναι απλό: Δε θα πετύχουμε χωρίς τη συνεργασία των ιατρών. Τους ιατρούς τους σεβόμαστε. Είναι οι άμεσοι πάροχοι υγείας, είναι συνεργάτες μας και στηριζόμαστε σε αυτούς, για να πάμε την Υγεία μπροστά. Τα δεδομένα είναι δύσκολα, αλλά κεντρικός μας στόχος είναι να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.»

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης όλα τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κος Πάνος Ευσταθίου.

Μετά από εκτενή διεξοδική συζήτηση ο ΙΣΑ κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας δίκην υπομνήματος τα καίρια θέματα που πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολήσουν την ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Share

Be the first to comment on "Συμψηφισμός και Ληξιπρόθεσμες Οφειλές: άμεσες προτεραιότητες του ΙΣΑ και υπόσχεση επίλυσης του Υπουργείου Υγείας"

Leave a comment

error: