Στο τραπέζι της Λαμπρής

Πώς θα διατηρήσετε τα κιλά σας σταθερά και την υγεία σας άριστη…

 

Μετά από πολλές μέρες νηστείας, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, το πασχαλινό τραπέζι έχοντας συμβολική σημασία, αποτελεί την εκτόνωση μετά τη Σαρακοστή και γεμίζει με πληθώρα εδεσμάτων απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων. Θα πρέπει όμως να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στο τι θα φάτε.

 

Παν μέτρο άριστον

 

Το πασχαλινό τραπέζι που θεωρητικά έχει ως σκοπό να τονώσει τον οργανισμό μετά από τη νηστεία, ουσιαστικά γίνεται “μπούμερανγκ”. Η πλουσιότητά του σε ολική χοληστερόλη, τριγκυκερίδια, πουρίνες, ολικά λιπίδια, αλλά και θερμίδες επιβαρύνει κατά πολύ τον οργανισμό μας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοσκομείο με απλά στομαχικά προβλήματα έως και με σοβαρότερα προβλήματα, π.χ., εμφράγματα, που έχουν ως σημείο αναφοράς το πασχαλινό τραπέζι.

Το αρνάκι, το κοκορέτσι και τα τηγανιτά του πασχαλινού τραπεζιού έχουν κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως επιβλαβείς τροφές. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πως δε βλάπτει τόσο η απλή κατανάλωσή τους, όσο η υπερκατανάλωσή τους... Aυτό σημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι αν “τσιμπολογήσετε” από τις παραπάνω τροφές, αλλά αν τις υπερκαταναλώσετε.

 

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ 

 

Οβελίας

-Κρέας, πλούσιο σε “κορεσμένο” λίπος και θερμίδες. Τα 100 γρ αρνιού έχουν 15 γρ λίπους και 375 θερμίδες. Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι.

-Στην πέτσα του περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους, το οποίο είναι κορεσμένο. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει ν’ αποφεύγεται.

-Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα.

Ενδυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεϊνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

 

Κατσικάκι

-Διαιτική επιλογή: Το κατσικάκι συγκριτικά με το αρνί έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (100 γρ κατσικιού έχουν 2,3 γρ λίπους και 110 θερμίδες).

Πλούσιο σε συνένζυμο Q10: Η αντιοξειδωτική δράση της συγκεκριμένης ουσίας μειώνει τη LDL -κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Πλούσιο σε L-καρνιτίνη: Ο ρόλος της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρι.Σε εκείνα δηλαδή τα σημεία του κυττάρου όπου μπορούν τα συγκεκριμένα αυτά συστατικά του αποθηκευμένου λίπους να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό ( λιπολυτική δράση).

-Πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ ( CLA): Αυτό συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

 

Προσοχή!

Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού, ο οποίος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από το αρνί και το κατσίκι. Επιπλέον, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C εξουδετερώνονται οι καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες), που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα.

 

Κατσικάκι ή αρνάκι;

Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνάκι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το αρνάκι γάλακτος είναι πολύ τρυφερό, γιατί είναι φτωχότερο από το αρνί ( από 3 μηνών μέχρι 1 έτους) σε πρωτεϊνες και πλουσιότερο σε λίπος. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

 

Μαγειρίτσα

Πλούσια σε θερμίδες: Τα συκωτάκια και τα εντόσθια είναι υψηλή πηγή λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της μαγειρίτσας. Μια μερίδα μαγειρίτσα έχει περίπου 520 θερμίδες.

Διευκολύνει το πεπτικό σύστημα: Η μαγειρίτσα με τα χόρτα που προσθέτουμε, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολεμώντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.

-Βελτιώνει τις στομαχικές ενοχλήσεις από τα σαρακοστιανή νηστεία: Χάρη στον άνιθο που περιέχει, βοηθά στην πέψη και καταπολεμά τους κολικούς.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Η προσθήκη ελαιολάδου και κρεμμυδιού στη μαγειρίτσα προσδίδει αντιοξειδωτικά προστατεύοντας από καρδιαγγειακά, υπέρταση και φλεγμονές.

-Τονώνει το ανοσοποιητικό: Το δίδυμο κρεμμύδι-λεμόνι βοηθά στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει τα κρυολογήματα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

 

Αβγό

Το αβγό αποτελεί ένα σημαντικό τρόφιμο με πολύ υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνες και συγκεκριμένα το ασπράδι του αποτελείται κατά 45% από πρωτεϊνες. Να σημειώσουμε πως η κατανάλωση ενός αβγού ημερησίως, συμβάλλει κατά 11% στην αναγκαία ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών του ανθρώπου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλλιο, βιαταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη. Δηλαδή, σε υψηλής ποιότητας βιταμίνες, μέταλλα, καθώς επίσης έχει και ικανοποιητική περιεκτικότητα σε HDL- καλή χοληστερόλη. Τέλος, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω της λουτεϊνης. Το αβγό έχει περίπου 90 θερμίδες, 12 γρ πρωτεϊνες και 10,5 γρ λίπους.

 

Μην ξεχνάτε

 

Να φάτε ένα ελαφρύ σνακ ή ένα φρούτο 1-2 ώρες πριν το δείπνο της Ανάστασης. Έτσι, θα μειώσετε την πείνα σας και θα είστε σε θέση να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσετε.

-Ξεκινάτε το δείπνο σας με μαγειρίτσα ή κάποια άλλη κρεατόσουπα, εφόσον αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής “ασυδοσίας” που ακολουθεί.

-Αποφεύγετε το συνδυασμό της μαγειρίτσας με αβγό, μιας και η πέψη θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

-Ξεκινάτε πάντα με σαλάτα. Η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση των πιο παχυντικών εδεσμάτων και τη επιβάρυνσή σας με λιπαρά. ‘Ετσι, θα χορτάσετε γρηγορότερα και θα φάτε λιγότερο.

-Από τα αλκοολούχα ποτά, επιλέξτε καλύτερα κρασί, μιας κι έχει μικρότερο θερμιδικό περιεχόμενο και υψηλότερη διατροφική αξία συγκριτικά με άλλα ποτά, αφού οι φαινολικές ενώσεις που περιέχει, σας προστατεύουν από κερδιαγγειακά.

-Το πρωί της Κυριακής πάρτε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, μπισκότα ή δημητριακά ολικής αλέσεως ή λίγα πασχαλινά κουλουράκια ή μια φέτα τσουρέκι μπορεί να σας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

-Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγετε το συνεχές τσιμπολόγημα και να γεμίσετε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας.

-Το βραδινό σας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεϊνης, μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης, θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι σας.

 

 

Ευχαριστούμε την κα Εύα Καφετζή, BSc, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαϊδας, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Share

Be the first to comment on "Στο τραπέζι της Λαμπρής"

Leave a comment

error: