Οι πρωταγωνιστές της νηστείας
Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) μας υπενθυμίζει ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής γενικότερα, χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες, για να διατηρείται έτσι καλή η υγεία μας.
-Λαγάνα: Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και θέλει προσοχή, γιατί αν είναι άψητη -και συνήθως είναι, λόγω της μεγάλης ζήτησης- προκαλεί διαταραχές στο στομάχι.
-Ταραμάς: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αβγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και/ή στην ξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο ταραμά και αποφύγετε τον ταραμοπολτό, στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μη φάτε πολύ.
-Χαλβάς
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες γεύσεις των ημερών, ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι, ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηρούς καρπούς, κ. ά. που του δίνουν διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμήστε τον τυποποιημένο, η γνωστό επώνυμο χύμα.
-Ελιές
Οι μη τυποποιημένες ελιές δε φαίνεται να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Εάν αγοράσετε ελιές χύμα, πρέπει πριν τις καταναλώσετε να τις πλύνετε καλά.
-Τουρσιά
Όχι ό, τι το καλύτερο για ευαίσθητα στομάχια, όπως άλλωστε και όλα σχεδόν τ’ άλλα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας. Τα τουρσιά είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμήστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, ή επώνυμα χύμα.
-Χταπόδι
Προτιμήστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζει από τις βεντούζες του, εφόσον η μελιδόνα έχει μία σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο ( πρέπει να γίνουν μαλακά και εύπεπτα).
-Καλαμαράκια
Προσοχή, γιατί κυκλοφορούν και «μαϊμούδες». Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια. Προτιμήστε τα κατεψυγμένα.
-Οστρακοειδή
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μύδια, τα στρείδια, τα κυδώνια, οι αχινοί, οι αχιβάδες, κ.ά. Προσέχετε όταν τα αγοράζετε και καταναλώστε τα με μέτρο. Το όστρακό τους πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά τους να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Επίσης, ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής- εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Χτυπήστε το όστρακό τους. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό.
-Μαλακόστρακα
Σ’ αυτά ανήκουν οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια και οι αστακοί. Είναι τα πιο ευαίσθητα είδη από τα θαλασσινά, γι’ αυτό αν δεν τα ξέρετε, προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από τη ζωηράδα των ματιών και του χρώματός τους και από το ότι είναι σφικτά. Αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μείνετε…μακριά!
-Αλκοόλ
Την Καθαρά Δευτέρα πολλοί αρχίζουν με τσίπουρο ή ούζο και μετά πάνε σε κρασί ή μπύρα. Λάθος. Μείνετε σε ένα τύπο αλκοολούχου ποτού, αλλά αν θέλετε να αλλάξετε, ανεβείτε σε πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερο να πάτε από κρασί ή μπύρα στο ούζο, αλλά όχι το αντίθετο.
Αν σας πειράξουν τα… σαρακοστιανά
Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο… περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν θα νιώθετε: πόνο στην κοιλιά, επίμονο πονοκέφαλο, διάρροια, ναυτία και εμετούς και ζάλη. Αν είστε υγιής, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Δεν έχετε παρά να: παραμείνετε ξαπλωμένος, να πίνετε πολλά υγρά και να περιμένετε μερικές ώρες, μέχρι να συνέλθετε. Αν οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.
Προσοχή!
Οι ευπαθείς όμως ομάδες του πληθυσμού πρέπει ν’ ανησυχήσουν περισσότερο. Δηλαδή, οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα και τα βρέφη.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας"