Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας η φαρμακευτική δαπάνη

troika_farmakeftiki_dapani

Συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το απόγευμα


Στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, την αναδιάταξη του ΕΣΥ με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και των προμηθειών των νοσοκομείων, αλλά και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, εστιάζουν οι επικεφαλής της τρόικας που συναντώνται το απόγευμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να προτείνουν στην τριμερή ισοδύναμα μέτρα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενεργοποίηση της επιστροφής από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών του ποσού που προκύπτει όταν η δαπάνη υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό, η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και η ενίσχυση των μέτρων που στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση των γενόσημων φαρμάκων.

Αυτά τα ισοδύναμα
μέτρα αποτελούν την βασική πρόταση της ελληνικής πλευράς, ώστε να τηρηθεί ο προϋπολογισμός των 2,88 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την τρόικα.

Προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι επίσης η διοικητική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των κλινικών και των μονάδων ανά την επικράτεια, τη διοικητική συγχώνευση νοσοκομείων και το κλείσιμο άλλων.

Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα την περίοδο 2006 – 2009 αυξήθηκε υπερβολικά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θόδωρος Τρύφων.

skai.gr
Share

Be the first to comment on "Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας η φαρμακευτική δαπάνη"

Leave a comment

error: