Στον τρελό χορό των…ντεσιμπέλ …

Σεβαστείτε τους γύρω σας και μη θορυβείτε ασύστολα. Σίγουρα το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι για σας.

 

Η καλύτερη προστασία από τους θορύβους είναι η πρόληψη. Πράγμα που σημαίνει αλλαγή της νοοτροπίας μας, καθώς η ηχορύπανση – αντίθετα με την ατμοσφαιρική ρύπανση – παύει να υπάρχει αν χαμηλώσει κανείς την ένταση της τηλεόρασης, κλείσει το διακόπτη κάποιας μηχανής ή φτιάξει την εξάτμιση της μοτοσικλέτας του…

 

Σας ενοχλεί ακόμα και το θρόισμα των δένδρων…

…ο κυματισμός της θάλασσας, οι φωνές των παιδιών ή το βουητό από τα τζιτζίκια του καλοκαιριού; Αν ναι, τότε κακώς, γιατί σίγουρα είστε υπερβολικά υποχόνδριος με το θόρυβο και θα πρέπει να το διερευνήσετε περισσότερο, καθώς αυτή η «υπερευαισθησία» δε σας ωφελεί.

Όσοι όμως είσαστε υποχόνδριοι με το θόρυβο που σας κάνει να ζείτε θαρρείς στο …ύπαιθρο, τότε καλά κάνετε κι έχετε αυτή την εμμονή. Γιατί όπως λένε και οι ειδικοί, μόνο πενήντα πέντε ντεσιμπέλ είναι η ένταση θορύβου που μπορεί να ανεχθεί-δίχως βλάβες-ο ανθρώπινος οργανισμός. Και, δυστυχώς, οι περισσότεροι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων ζούμε σε συνθήκες…αεροδρομίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της ηχορύπανσης που προκαλούν τα χιλιάδες δίκυκλα που αγκομαχούν στις ανηφόρες, ο μεγάλος αριθμός των ΙΧ αυτοκινήτων, οι τηλεοράσεις που παίζουν στη διαπασών, κ.τ.λ.

 

Τι πρέπει να κάνουμε για ν’ αποφύγουμε τις κάθε λογής «επιθέσεις» του θορύβου;

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας καταφύγαμε στα διπλά τζάμια στα παράθυρα, στις μπαριέρες στους αυτοκινητόδρομους, στους ειδικούς ασφαλτάπητες στις οδικές αρτηρίες, στα ηχοπετάσματα στις κατοικημένες περιοχές. Όσο  για την αποκατάσταση των βλαβών, καταφύγαμε σε βιονικά αφτιά και μικροκομπιούτερ που τοποθετούνται μέσα στ’ αφτιά και στέλνουν στον εγκέφαλο τα ηχητικά κύματα…

 

Ο «βομβαρδισμός» των Ελλήνων

Όταν από τους παγκόσμιους οργανισμούς έχει καθοριστεί ως μέγιστος αποδεκτός εξωτερικός θόρυβος η στάθμη των 55 ντεσιμπέλ στις κατοικημένες περιοχές την ημέρα κι ενώ μόνο για τα αεροδρόμια έχει τεθεί το όριο των 75 ντεσιμπέλ, οι κάτοικοι των περισσοτέρων ελληνικών πόλεων «βομβαρδίζονται» από θορύβους που ξεπερνούν τα …70 ντεσιμπέλ!

Όσο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού το 60% του πληθυσμού της Αθήνας και του Πειραιά ζουν με απαράδεκτα υψηλές στάθμες κυκλοφοριακού θορύβου. Μέσα δηλαδή σε μια ηχορύπανση που κυμαίνεται  στις σημαντικές οδικές αρτηρίες από 90 έως 100 ντεσιμπέλ, στη διάρκεια της ημέρας και δυστυχώς και της νύχτας.

 

Το αποτέλεσμα;

Ένας στους τρεις Έλληνες εργάτες πάσχει σήμερα από επαγγελματική βαρηκοΐα. Οι μισοί εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους υποφέρουν από παθήσεις του ακουστικού συστήματος. Όσο για τους υπόλοιπους, μάθαμε ήδη να ζούμε παρέα με πονοκεφάλους ή ναυτίες, άσχετο αν πιστεύουμε ή όχι ότι η φασαρία θεωρείται σχεδόν ένδειξη ζωντάνιας και μεσογειακού ταμπεραμέντου!

 

Αυτό το γνωρίζατε;

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, 140 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε ανυπόφορα επίπεδα θορύβου στις βιομηχανικές χώρες και άλλα 110 εκατομμύρια παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο και την εργασία εξαιτίας των υψηλών θορύβων.

-Οι πρώτες ακουστικές μελέτες έγιναν από τον Πυθαγόρα –από τον 6ο κιόλας αιώνα-ενώ ο Σενέκας ήδη από την εποχή του Νέρωνα διαμαρτυρόταν για την ηχορύπανση που προκαλούσαν τα γαβγίσματα των σκύλων, τα ουρλιαχτά των σκλάβων, ο θόρυβος στους δρόμους και οι φωνές των μικροπωλητών.

 

Πώς «χτυπάει» ο θόρυβος την υγεία;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών, στην ηχορύπανση οφείλονται:

-Σοβαρές βλάβες τόσο του νευρικού όσο και του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτές εκδηλώνονται με συμπτώματα ταχυκαρδίας, υπέρτασης, δύσπνοιας, ναυτίας, γαστρίτιδας και πονοκεφάλων.

-Αρκετές, όμως, είναι και οι ψυχολογικές διαταραχές, όπως κακή διάθεση, εκνευρισμός, αυξημένη επιθετικότητα, κόπωση, άγχος, ημικρανίες και αϋπνίες.

Επίσης, παρατηρούνται δυσχέρεια στην πνευματική εργασία που απαιτεί συγκέντρωση καθώς και μείωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των μαθητών, οι οποίες οφείλονται στον ερεθισμό και την απόσπαση της προσοχής.

-Όσο για τις αϋπνίες που οφείλονται στους θορύβους, προκαλούν βλάβες στο νευρικό σύστημα, στο στομάχι και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η πιο σοβαρή όμως επίδραση από το θόρυβο είναι –σύμφωνα με τους ειδικούς- η απώλεια της ακοής. Στις ανεπτυγμένες, μάλιστα, βιομηχανικές χώρες, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων θ’ αποτελέσει τους κουφούς του μέλλοντός μας.

 

Εξουθένωση

Η συνεχής έκθεση σε 65 ντεσιμπέλ ευθύνεται για ταχυκαρδίες, έλκη και αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφράγματος. Επιπλέον, όσοι βιώνουν καθημερινά τον «τρελό» ρυθμό των ντεσιμπέλ, δεν μπορούν να χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να έχουν μύες και νεύρα συνεχώς τεντωμένα, διεσταλμένες τις κόρες των ματιών και υπερέκκριση διαφόρων ορμονών. Ανάμεσα σε αυτές και η αδρεναλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο της υπέρτασης.

 

Για μια αθόρυβη ζωή

-Χαμηλώστε κατά δυο ακουστικές μονάδες την ένταση του ραδιοφώνου ή του γουόκμαν.

Χαμηλώστε κατά μία ακουστική μονάδα την ένταση της τηλεόρασης και κλείνετέ την στη διάρκεια των γευμάτων.

-Χρησιμοποιείτε την κόρνα του αυτοκινήτου σας μόνον όταν χρειάζεται.

Μην πηγαίνετε συχνά σε ντισκοτέκ και πολύβουα εστιατόρια.

-Οι περίπατοι είναι …σιωπηλοί. Προτιμήστε τους!

-Διαμαρτυρηθείτε εάν η ένταση του ήχου στον κινηματογράφο είναι δυνατή.

Ελέγχετε την ακοή σας ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε τίποτα.

Διαμαρτυρηθείτε αν από κάποιους δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις για τα όρια του θορύβου.

 

Μια ζωή γεμάτη…ένταση

 

Πηγή   Επίπεδο θορύβου (σε ντεσιμπέλ)
Εκπυρσοκρότηση 140
Ηλεκτρικό τρυπάνι 130
Κομπρεσέρ 100
Ηλεκτρική σκούπα 80
Αστικός δρόμος (χωρίς κίνηση) 120
Φορτηγό σε απόσταση 5 μ 90
Εσωτερικό ενός τυπικού αστικού σπιτιού 50
Συζήτηση 60
Θορυβώδες εστιατόριο 70
Δυνατή μουσική 80
Συναυλία ροκ 100
Ντισκοτέκ 110
Μόλις αντιληπτός ήχος 10
Χτύπος ρολογιού 20
Αναστεναγμός σε απόσταση 5μ 30
Πέταγμα πεταλούδας λιγότερο από 5
Λάλημα πετεινού 85
Φιλί στο αφτί 130

 

Ευχαριστούμε τον κ. Γεράσιμο Αγγελάτο, χειρουργό- ωτορινολαρυγγολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Στον τρελό χορό των…ντεσιμπέλ …"

Leave a comment