Στον…ΗΛΙΟ

Ο ήλιος καίει! Τα παιδιά χρειάζονται προφύλαξη…

Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στον ήλιο, γιατί έχουν λεπτότερο και πιο ευαίσθητο δέρμα από τους ενήλικους και γιατί παραμένουν εκτός σπιτιού για παιχνίδι και αθλήματα περισσότερο (τριπλάσιες ώρες) στη διάρκεια του χρόνου. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι αφήνοντας το παιδί σας να εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο, διακινδυνεύετε να αυξήσετε τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου σε κάποια στιγμή της ζωής του. Το μελάνωμα, για παράδειγμα, η πιο επικίνδυνη μορφή δερματικού καρκίνου, προσβάλλει όλες τις ηλικίες και συνηθέστερα όσες -ους έχουν εκτεθεί περιοδικά στον ήλιο (π.χ. κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ή χειμερινών διακοπών).

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ο ήλιος εφόσον βοηθά τα παιδιά ν’ αναπτυχθούν σωστά είναι απαραίτητος. Όμως, προσοχή, γιατί κρύβει και πολλούς κινδύνους, όπως:

  1. Έγκαυμα:

Μπορεί να εμφανιστεί με ελαφριά κοκκινίλα (αν το παιδί εκτέθηκε για λίγο στον ήλιο) ή με κοκκινίλες και αίσθημα καψίματος και ίσως και φουσκάλες (αν η έκθεση στον ήλιο ήταν μεγάλη).

Αντιμετώπιση:

Καλύψτε την περιοχή με μια λιπαρή κρέμα και ανακουφίστε την με κομπρέσες με ξιδόνερο. Αν είστε σε περιοχή μακριά από φαρμακείο ή νοσοκομείο θυμηθείτε ότι το παγωμένο γιαούρτι ανακουφίζει σημαντικά. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν φουσκάλες, τον λόγο τον έχει ο γιατρός.

  1. Θερμοπληξία:
  • Για παιδιά που θηλάζουν

Τα συμπτώματα είναι: Το μωρό κοκκινίζει, ιδρώνει, πίνει πολλά υγρά. Ενοχλείται επομένως και κλαίει. Μετά δείχνει ήρεμο και καταβεβλημένο. Αρνείται το θηλασμό, δείχνει να μην πεινάει, παρουσιάζει διάρροια που μερικές φορές συνοδεύεται και από εμετούς. Η παραμονή του παιδιού στον ήλιο μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του και στους 40ο C και να προκαλέσει και σπασμούς.

Αντιμετώπιση:

Βάλτε το παιδί σε δροσερό μέρος αφού πρώτα το γδύσετε και δώστε του ζαχαρόνερο. Αν η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 38ο C, τυλίξτε το σε μια βρεγμένη πετσέτα και ειδοποιήστε αμέσως το γιατρό σας.

  • Για μεγαλύτερα παιδιά

Τα συμπτώματα είναι: Τα ίδια με αυτά των μωρών, μόνο που τώρα θα ακούτε και παράπονα για πονοκέφαλο, θα γκρινιάζουν και θα νιώθουν και ναυτία. Ίσως σε βαριές περιπτώσεις παραληρούν κιόλας. Κι εδώ ο γιατρός θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί το συντομότερο δυνατό.

  1. Ηλίαση:

Τα συμπτώματά της είναι: εγκαύματα, αδιαθεσία, τάση για υπνηλία. Ίσως το παιδί να ζαλίζεται και καμιά φορά-σε σοβαρές περιπτώσεις-η υπνηλία να μετατραπεί σε κώμα.

Αντιμετώπιση:

Δροσίζετε το παιδί με κομπρέσες και του δίνετε αρκετά υγρά. Σε περίπτωση όμως, που το παιδί παρά τη βοήθεια δεν καλυτερεύσει το πολύ σε μια ώρα, πρέπει να το πάτε στο νοσοκομείο.

  1. Μελάνωμα:

Μπορεί να παρουσιαστεί στο δέρμα ξαφνικά ή να αναπτυχθεί πάνω σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) που μέσα σε μικρό διάστημα 2-3 μηνών παρουσιάζει μεταβολές, αλλάζει δηλαδή μέγεθος και σχήμα, χάνει τη συμμετρία του, αναπτύσσει έπαρμα (ογκίδιο) στην επιφάνειά του, αλλάζει χρώμα και συνοδεύεται από κνησμό (φαγούρα).

Αντιμετώπιση:

Ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλους καρκίνους, το μελάνωμα μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα από οποιονδήποτε εκπαιδευτεί σωστά ώστε να εξετάζει τακτικά το δέρμα του και ν’ αναγνωρίζει κάθε μεταβολή που σχετίζεται με αυτό. Είναι αυτονόητη, λοιπόν, η άρρηκτη σχέση της έγκαιρης διάγνωσης με τη ριζική θεραπεία του μελανώματος. Η αφαίρεση του καρκίνου όταν έχει πάχος μικρότερο του 1mm  θεωρείται σήμερα ταυτόσημο με την ίασή του.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ …σώζει

Ο ήλιος, εφόσον βοηθά τα παιδιά ν’ αναπτυχθούν σωστά, είναι απαραίτητος. Χρειάζεται, όμως προσοχή, γιατί όπως είπαμε, κρύβει και πολλούς κινδύνους. Οι απαραίτητες προφυλάξεις, λοιπόν, που πρέπει να τηρούνται όταν ένα παιδί βρίσκεται στον ήλιο, είναι:

  • Να μην εκτίθεται περισσότερο από 30 λεπτά στον ήλιο όταν η σκιά του εξαφανίζεται, βρίσκεται πολύ κοντά του ή είναι μικρότερη από το ύψος του. Δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 με 5 το απόγευμα.
  • Να εκτίθεται σταδιακά στον ήλιο, έτσι ώστε να μαυρίζει φυσιολογικά και ακίνδυνα. Μετά, μπορεί να κάθεται περισσότερο σε αυτόν, δίχως να κινδυνεύει να πάθει εγκαύματα.
  • Η αντιηλιακή κρέμα είναι απαραίτητη και για τα παιδιά και πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε σημείο του σώματος που το βλέπει ο ήλιος. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δυο ώρες ή και νωρίτερα, αν το παιδί σκουπιστεί με πετσέτα όταν βγει από τη θάλασσα ή ιδρώσει παίζοντας. Όλα τα παιδιά στα πρώτα μπάνια -ανεξάρτητα από το φωτότυπό τους- πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 που θα μειώνεται σταδιακά όταν το παιδί μαυρίζει.
  • Τα γυαλιά ηλίου είναι υποχρεωτικά. Προϋπόθεση: να είναι καλής ποιότητας. Δηλαδή άθραυστα και να απορροφούν 90-100% την ηλιακή ακτινοβολία ( τα γυαλιά με σκουρόχρωμους φακούς είναι πιο φιλικά στο μάτι). Για τα μικρά παιδιά που δεν…αντέχουν τα γυαλιά, υπάρχουν ειδικά καπέλα που προστατεύουν από τον ήλιο τόσο το κεφάλι, όσο και τα μάτια.
  • Να είναι ελαφρά ντυμένο, γιατί τα πολλά ρούχα αυξάνουν τη θερμοκρασία του. Τα λεπτά, φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του σώματός του είναι ό,τι το καλύτερο.
  • Όσο παίζει στην παραλία, πρέπει να φορά πάντα καπέλο κι ένα ελαφρύ μπλουζάκι. Επίσης, πρέπει να του βάζετε αντιηλιακό και κάτω από την μπλούζα.
  • Ένα ξανθό παιδί με γαλαζοπράσινα μάτια και ξανθοκόκκινα μαλλιά χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι, διότι είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο και τη ζέστη απ’ ότι ένα σκουρόχρωμο παιδί. Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, χρειάζονται και τα παιδιά που έχουν πολλές ελιές -πρέπει να προστατεύονται επιμελώς όταν εκτίθενται στον ήλιο.
  • Μην εκθέτετε στον ήλιο βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών. Το καπέλο και η κάλυψη του παιδιού με ελαφριά ρούχα είναι επίσης απαραίτητη. Σε αυτή την ηλικία δεν συνιστώνται τα αντιηλιακά.
  • Να του δίνετε να πίνει συχνά νερό, κυρίως αν είναι μικρό και δεν μπορεί να πιεί μόνο του ή να πει ότι διψάει. Όταν, μάλιστα, κάνει και πολλή ζέστη, τότε θα πρέπει να το βρέχετε τακτικά με νερό.
  • Ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό κλεισμένο και μόνο του στο αυτοκίνητο ή σε τροχόσπιτο κάτω από καυτό ήλιο, διότι κινδυνεύει από θερμοπληξία. Σε περίπτωση πολύωρων ταξιδιών, πρέπει να κάνετε συχνές στάσεις σε δροσερά μέρη.
  • Αν το παιδί υποβάλλεται σε φαρμακευτική θεραπεία, ρωτήστε το γιατρό να σας πει τι πρέπει να κάνετε στις διακοπές.
  • Διαλέγετε ο τόπος διακοπών σας να έχει νοσοκομείο ή να βρίσκεται κοντά σε οργανωμένο νοσοκομείο.

Να θυμάστε ότι:

  • Πρέπει να δίνετε στο παιδί σας το καλό παράδειγμα, με το να μην κάθεστε κι εσείς με τις ώρες στον ήλιο.
  • Και τις συννεφιασμένες μέρες, οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου περνούν τα σύννεφα και βλάπτουν το δέρμα.
  • Πρέπει να κρατάτε το παιδί μακριά από την αντηλιά.
  • Τα αντιηλιακά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να πλύνετε καλά το παιδί για να φύγει το αντιηλιακό από το δέρμα του και στη συνέχεια να αλλάξετε αντιηλιακό, αφού προσδιοριστεί από τον αλλεργιολόγο το συστατικό που το πείραξε. Τέλος,
  • Οφείλετε να μάθετε στο παιδί σας από μικρό να ενστερνιστεί ένα σωστό τρόπο ζωής, συμβατό με τους κανόνες ηλιοπροστασίας.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Στον…ΗΛΙΟ"

Leave a comment