«Σπιτικές» συνταγές για την καούρα

kaoura_syntages

Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει ένα ωραίο γεύμα και τη διάθεσή σας φυσικά από τις δυσάρεστες συνέπειες της καούρας. Και αν και υπάρχουν διάφορα αντιόξινα φάρμακα για να την αντιμετωπίσετε, δείτε και μερικές αποτελεσματικές «σπιτικές» συνταγές για να χαρείτε ένα …καυτερό πιάτο.

Τσίχλες

Σύμφωνα με το health.com, εκτός από το γεγονός ότι αποβάλλουν τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου, οι τσίχλες μετά το γεύμα έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι σας. Οδοντιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αισθάνονται ανακούφιση από την καούρα όταν, μετά από ένα γεύμα μασήσουν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για περίπου μισή ώρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η τσίχλα ενεργοποιεί την έκκριση σάλιου και τα οξέα που απομένουν, στην ουσία «ξεπλένονται» και καθαρίζουν πιο εύκολα.

Μαγειρική σόδα

Οι παλιές νοικοκυρές ισχυρίζονται ότι το καλύτερο «φάρμακο» κατά της καούρας είναι λίγη μαγειρική σόδα. Και δεν έχουν άδικο καθώς η βάση της μαγειρικής σόδας βοηθά στην εξουδετέρωση των στομαχικών οξέων.

Ωστόσο πρέπει να είστε φειδωλοί στην ποσότητα. Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας αναμεμειγμένο με ένα ποτήρι νερό είναι η προτεινόμενη ποσότητα, η οποία ωστόσο να θυμάστε ότι δεν μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» αν αντιμετωπίζετε συχνές καούρες, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά της σε αλάτι προκαλεί πρήξιμο και ναυτία.

Γλυκόριζα

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα αλλά να εισχωρήσει στο πρόβλημα.

Η γλυκόριζα έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.

Αλόη

Η αλόη είναι ένα φυτό που συνήθως χρησιμοποιείται για να καταπραΰνει τον πόνο από τα εγκαύματα. Με την ίδια ακριβώς λογική λειτουργεί και στο στομάχι.

Ο χυμός της μειώνει τις φλεγμονές και «ηρεμεί» όχι μόνο αυτές που βρίσκονται στο στομάχι αλλά και στον οισοφάγο. Μισή κούπα από τον χυμό της αλόης πριν από το γεύμα είναι η ποσότητα που λειτουργεί ως καθαρτικό για το στομάχι.

Φτελιά

Τα φύλλα της φτελιάς θεωρούνται μία από τις πιο παλιές θεραπείες κατά της καούρας ενώ παράλληλα τους αποδίδονται και επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες καθώς λέγεται ότι είναι «γιατρικό» και για διάφορες άλλες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα εκχυλίσματα του δέντρου βοηθούν το περίβλημα της βλέννας του στομάχου να γίνει πιο σκληρό, δημιουργώντας ένα ισχυρό εμπόδιο ενάντια στα οξέα.

 

Στην ουσία δηλαδή δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι και η «συνταγή» αναφέρει ότι μια-δυο κουταλιές της σούπας με ένα ποτήρι νερό μετά από το γεύμα και πριν απόν ύπνο μπορεί να σας απαλλάξουν από την καούρα.

 

 

 

 

e-diet.gr

Share

Be the first to comment on "«Σπιτικές» συνταγές για την καούρα"

Leave a comment

error: