Σπάνιος αλλά σοβαρός τραυματισμός

Με ολική αναπηρία του δεξιού του χεριού κινδύνευσε νεαρός ελαιοχρωματιστής που τραμαυτίστηκε σοβαρά στην παλάμη από πιστόλι εκτόκτευσης χρωμάτων…
Ο σπάνιος αυτός σοβαρός τραυματισμός αντιμετωπίστηκε και ο νεαρός ελαιοχρωματιστής γλίτωσε τα χειρότερα, χάρη στην έγκαιρη χειρουργική επέμβαση και την εμπειρία Ελλήνων μικροχειρουργών.

Ένας …ύπουλος τραυματισμός
“ Ήταν ένας ύπουλος τραυματισμός γιατί μετά το ατύχημα το μόνο που φαίνεται εξωτερικά στην παλάμη είναι συνήθως μια μικρή οπή, ενώ υπάρχει βέβαια καυσαλγία του χεριού και μούδιασμα», αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Μικροχειρουργός και Διευθυντής της Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων του Ιατρικού Ψυχικού κ. Ιωάννης Ιγνατιάδης, που χειρούργησε τον νεαρό ελαιοχρωματιστή. “Στην πραγματικότητα”, συνέχισε ο κ. Ιγνατιάδης, “ενώ εξωτερικά φαίνεται μια μικρή οπή, στο εσωτερικό το χρώμα διεισδύει μέσα στους τένοντες και τα νεύρα του χεριού – ενίοτε μέχρι και σε βάθος 20 εκατοστά μέσα στον πήχη- όπου προκαλεί εσωτερικά εγκαύματα και νεκρώσεις”.

Μια δύσκολα αναγνωρίσιμη κάκωση

Δυστυχώς, όπως μας εξήγησε ο κ. Ιγνατιάδης που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους τραύματα, στην Ελλάδα οι περισσότεροι γιατροί των Κέντρων Υγείας ή κάποιων Εξωτερικών Ιατρείων συχνά δεν αναγνωρίζουν την κάκωση αυτή ως βαριά κλινική οντότητα, διότι αντικρίζουν μόνο μια τρύπα. Έτσι, συχνά κάνουν μια εξωτερική απολύμανση στον ασθενή και δίνοντάς του αντιβιοτικά και παυσίπονα τον στέλνουν μετά από μια επίδεση στο σπίτι.

 

Προσοχή!

Μια τέτοια όμως αντιμετώπιση όπως η παραπάνω επιδεινώνει την κατάσταση. Διότι το χρώμα βαφής προκαλεί εσωτερικά εγκαύματα και νεκρώσεις με αποτέλσματα το χέρι να υποστεί μερική ή ολική αναπηρία.

Ενδεδειγμένη αντιμετώπιση
Μόλις ο ασθενής μετά τον τραυματισμό φτάσει στο νοσοκομείο πρέπει να μπεί άμεσα στο χειρουργείο, όπου εκεί σύμφωνα με τον κ.Ιγνατιάδη που χειρούργησε τον νεαρό τραυματία:
1. «Σημειώνουμε στην παλάμη ή στο δάκτυλο την οπή της είσφρυσης του χρώματος και χαράσουμε με μαρκαδόρο ζικ-ζαγκ γραμμή προς τα πάνω (προς τον ώμο). Αρχικά π.χ.10 εκατοστά και ανοίγουμε την παλάμη επιθεωρώντας ποια όργανα (τένοντες, νεύρα, αρτηρίες, φλέβες) έχει επαλείψει η μπογιά. Κατόπιν πλένουμε επί 15 λεπτά με άφθονο αντισηπτικό και κυρίως ορό”.
2.“Ταυτόχρονα ξεκολλάμε με λαβίδα τη μπογιά όσο μπορούμε καλύτερα. Αν δούμε ότι συνεχίζει προς τα πάνω η είσφρυση χρώματος συνεχίζουμενα ανοίγουμε μέχρι να δούμε ότι σταμάτησε η επάλειψη των οργάνων με μπογιά.

3. Κατόπιν, αφού αφαιρέσουμε ό,τι νεκρώθηκε με επιμελές ξύσιμο τοποθετούμε σύστημα καθημερινής έκπλυσης με σωληνάκι και αντλία του τραύματος για αρκετές ημέρες, ενώ δεν συρράπτεται άμεσα το τραύμα μέχρι να καθαρίσει το εσωτερικό του χεριού», αναφέρει ο κύριος Ιγνατιάδης.

Αυτό το γνωρίζατε;
-Σε περίπτωση που η αντιμετώπιση δεν γίνει σύμφωνα με το παραπάνω πρωτόκολλο, ανάλογα και με την ποσότητα του χρώματος που εισήλθε στο χέρι, οι βλάβες των ιστών μπορεί να προκαλέσουν μερική ή ολική αναπηρία του άκρου, τόσο από πλευράς αίσθησης, όσο και από πλευράς κίνησης.
-Μια τέτοια σπάνια κάκωση από ελαιόχρωμα με ειδικό πιστολέτο και είσφρυση αυτού με διάτρηση στη παλάμη, είναι η λεγόμενη διεθνώς ¨OIL INJECTION¨ κάκωση.
-Συμβαίνει από λάθος στόχευση ή εάν ξεφύγει το πιστολέτο εκτόξευσης χρώματος και τρυπήσει παλάμη ή δάκτυλο.

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Σπάνιος αλλά σοβαρός τραυματισμός"

Leave a comment

error: