Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά

eleipseis_500_farmakwn

Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων από ορισμένα νοσοκομεία και φαρμακεία του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με το Έθνος, από τα 500 πιο «εμπορικά» φάρμακα, τα 243 έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Πρόκειται για αντιβιοτικά, καθώς και για φάρμακα για τον διαβήτη, την υπέρταση ή σκευάσματα για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας, που είναι πολύ συνηθισμένη σε περιόδους ιώσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας χθες, Τρίτη, στον Βήμα 99,5 παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις και πως -σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει- πρόκειται για σκευάσματα με χαμηλή τιμή. «Οι εταιρείες προτιμούν να τα κάνουν εξαγωγή, παρά να τα βάζουν στην αγορά, παρανόμως βέβαια» είπε ο κ. Λοβέρδος προαναγγέλλοντας την επιβολή ποινών.

Όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου, σε έλλειψη βρίσκονται πολλά σκευάσματα με τιμή κάτω των 10 ευρώ. «Η αγορά περιμένει να αυξηθεί η τιμή τους, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, και αυτός ίσως είναι ο λόγος των ελλείψεων» εκτιμά.

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» έχει γίνει αποδέκτης πολλών καταγγελιών από ασθενείς που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει την αναγκαία θεραπεία λόγω της έλλειψης ογκολογικών φαρμάκων από ορισμένα νοσοκομεία της Αττικής και φαρμακεία του ΙΚΑ. Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους αρνούνται να πιστώσουν τις ασφαλισμένες ασθενείς με τη δαπάνη του φαρμάκου.

Ο Σύλλογος καλεί τον υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν εβδομάδες ή και μήνες προκειμένου να λάβουν την αναγκαία θεραπεία.

Πηγή: madata.gr

Share

Be the first to comment on "Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά"

Leave a comment