Σε 3 επιστήμονες απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής 2013

nobel iatrikis

nobel iatrikisΔυο Αμερικανοί και ένας Γερμανός επιστήμονες κέρδισαν φέτος το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, για την ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα μεταφέρουν με ακρίβεια υλικό.

 

Οι James Rothman και Randy Schekman, από τις ΗΠΑ, καθώς και ο Thomas Sudhof, από τη Γερμανία, μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας.

 

Ανακάλυψαν τον τρόπο που τα κυστίδια δρουν, σαν κοπάδι προβάτων που μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους στον ακριβή προορισμό.

Είναι σημαντικά για τον τρόπο επικοινωνίας του εγκεφάλου, την απελευθέρωση ορμονών και μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Τα δισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού είναι φορτωμένα με μηχανισμό ακριβείας. Για να λειτουργεί κατάλληλα ένα κύτταρο χρειάζεται τα σωστά υλικά, στο σωστό σημείο, τη σωστή ώρα.

 

Τα κυστίδια είναι μικροσκοπικές φούσκες λίπους που δρουν ως η εσωτερική υπηρεσία μεταφοράς του κυττάρου. Μπορούν να στείλουν υλικό όπως ένζυμα, νευροδιαβιβαστές και ορμόνες γύρω από το κύτταρο ή μπορούν να ενσωματωθούν στην εξωτερική επιφάνεια του κυττάρου και να απελευθερώσουν το περιεχόμενό τους στον οργανισμό.

 

Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα έχουν σημαντική επίδραση στην κατανόηση του πώς παραδίδεται το φορτίο στη σωστή ώρα και με ακρίβεια, εντός και εκτός κυττάρου.

 

Χωρίς τη συγκεκριμένη ακριβή οργάνωση, το κύτταρο θα βρισκόταν σε χάος.

Ελαττωματικό σύστημα μεταφοράς κυστιδίου εμπλέκεται στον διαβήτη και σε διαταραχές του εγκεφάλου.

 

Ο καθηγητής James Rothman, από το Yale University, ανακάλυψε ότι πρωτεΐνες είναι ενσωματωμένες στα κυστίδια που δρουν ως μηχανισμός παράδοσης, που σημαίνει ότι το φορτίο απελευθερώνεται στη σωστή τοποθεσία.

 

Ο καθηγητής Randy Schekman, από το University of California στο Berkeley, ανακάλυψε τα γονίδια που ρυθμίζουν το σύστημα μεταφοράς στο κυστίδιο. Ανακάλυψε ότι μεταλλάξεις σε 3 γονίδια οδηγεί σε κατάσταση που μοιάζει με φτωχά σχεδιασμένο σύστημα δημόσιας μεταφοράς.

 

Ο καθηγητής Thomas Sudhof, αρχικά από τη Γερμανία αλλά τώρα στο Stanford University των ΗΠΑ, έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στον τρόπο που εργάζεται το σύστημα μεταφοράς στον εγκέφαλο ώστε οι νευροδιαβιβαστές να απελευθερώνονται την ακριβή ώρα.

 

 

Share

Be the first to comment on "Σε 3 επιστήμονες απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής 2013"

Leave a comment