Σε ελλείψεις φαρμάκων οδηγεί η κρίση

eleipseis_farmakwn

Η έλλειψη ρευστού δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών – φαρμακαποθηκών και φαρμακείων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ελλείψεις σκευασμάτων.

Σε προβλήματα ομαλού εφοδιασμού της αγοράς με φάρμακα, οδηγεί η οικονομική κρίση.

Το θέμα απασχολεί τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη τα εξής:

‘Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων που αναφέρθηκαν στον ΕΟΦ από θεσμικά όργανα φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών, ο ΕΟΦ προχώρησε σε διερεύνηση του προβλήματος και διαπίστωσε τα εξής :

Για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις αδείας κυκλοφορίας.

Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι αρμόδιες εταιρείες που τα προμηθεύουν διαβεβαίωσαν ότι αποκαθιστούν ή θα αποκαταστήσουν άμεσα την υπάρχουσα έλλειψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε κυρώσεις και χρηματικές ποινές, όπως έπραξε και στο παρελθόν.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος των ελλείψεων στην παρούσα φάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών –φαρμακαποθηκών – φαρμακείων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα μέτρα που θα λάβει ο ΕΟΦ, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα τα οποία μπορούν να προμηθευτούν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους’.

 

Πηγή: eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Σε ελλείψεις φαρμάκων οδηγεί η κρίση"

Leave a comment