Οι περισσότεροι όταν χτενιζόμαστε και βλέπουμε τη βούρτσα μας να γεμίζει τρίχες, αμέσως σκεφτόμαστε πως… τούτη την εποχή τα μαλλιά πέφτουν. Ή ότι οι τρίχες αυτές ανήκουν σ’ εκείνες τις 50-100, που όπως λένε οι γιατροί χάνουμε φυσιολογικά κάθε μέρα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής.
Μήπως όμως συμβαίνει κάτι σοβαρότερο, λόγω χάρη αλωπεκία; Ο ειδικός δερματολόγος είναι ο καταλληλότερος να σας απαντήσει, γι αυτό επισκεφτείτε τον το συντομότερο…
Η ιστορία μιας …τρίχας
Αν από τις 100 περίπου τρίχες που πέφτουν καθημερινά ξαναφυτρώνουν περίπου οι 85 με 90, τότε μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογική τριχόπτωση, δηλαδή τριχόπτωση η οποία δεν θα προκαλέσει σημαντική μείωση του αριθμού των τριχών ώστε ν’ αραιώσουν τα μαλλιά.
Για πραγματική τριχόπτωση όμως, δηλαδή για τριχόπτωση η οποία αν συνεχιστεί πιθανόν να προκαλέσει και σταδιακή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, μπορούμε να μιλήσουμε όταν ο κύκλος ζωής της τρίχας διαταραχθεί. Δηλαδή, όταν για κάθε 100 περίπου τρίχες που πέφτουν βγαίνουν λιγότερες από τις 85-90 που αναφέραμε πριν.
Η γήρανση των ριζών…
Τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα η τριχόπτωση συνδέεται με την πρόωρη γήρανση των ριζών, που χαρακτηρίζεται από μια μορφή ίνωσης. Η ίνωση αυτή σκληραίνει τη ρίζα και συμπιέζει τα αιμοφόρα αγγεία που την τροφοδοτούν και τη διεγείρουν, με αποτέλεσμα: η κυκλοφορία του αίματος να δυσχεραίνεται, η ρίζα ν’ αδυνατίζει και η τρίχα να μη μεγαλώνει σωστά και να πέφτει πρόωρα.
Συνηθισμένες αιτίες
Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων, σε παθήσεις όπως είναι οι ενδοκρινικές διαταραχές (παθήσεις θυρεοειδούς), σε λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής από μύκητες, σε ανεπάρκεια βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και σε εποχικούς λόγους (τότε μιλάμε για εποχική τριχόπτωση άνοιξης ή φθινοπώρου). Από το ιστορικό του ασθενούς και τον τύπο της τριχόπτωσης, ο γιατρός είναι σε θέση να διακρίνει πότε αυτή οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια ή σε κάποια πάθηση.
Προσοχή!
Επομένως, τα λίγα μαλλιά που μένουν στη βούρτσα ή που φεύγουν όταν περνάμε τα δάχτυλά μας ανάμεσά τους, δεν πρέπει να μας ανησυχούν.
Κι αν είναι αλωπεκία;
Στην περίπτωση αυτή η έλλειψη ή η αραίωση των τριχών του κεφαλιού ή του σώματος οφείλεται στην πτώση ή σπανιότερα στην αγενεσία των τριχών.
Υπάρχουν δύο είδη αλωπεκίας: η γυροειδής και η ανδρογενετικού τύπου, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα γυναικεία κεφάλια, με τα εξής χαρακτηριστικά: σε πρώτο στάδιο, τα μαλλιά αραιώνουν μεν στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά παραμένουν στις παρυφές του μετώπου, ενώ σε δεύτερο στάδιο, η αραίωση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού είναι έντονη. Στις γυναίκες, σπάνια η αλωπεκία προχωρά στα επόμενα στάδια, στα οποία έχουμε πλήρη πτώση των μαλλιών.
Στο γιατρό για θεραπεία
Ο ειδικός δερματολόγος είναι αυτός που θα διαγνώσει τα ακριβή αίτια της τριχόπτωσης και θα συστήσει την πλέον κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Συνήθως προτείνονται κάποια συμπληρώματα διατροφής ( ιδίως σίδηρος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), καθώς και ειδικά σαμπουάν και λοσιόν.
Την τριχόπτωση αντιμετωπίζουν και ειδικά Lasers, που προκαλούν διέγερση του επιθηλίου, αγγειοδιαστολή και αύξηση της διαβατότητας των απαραίτητων ουσιών, έτσι ώστε να αυξάνεται η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας.
Tips που εμποδίζουν την τριχόπτωση
-Oι πρωτεΐνες του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών είναι ό, τι το καλύτερο για την ανάπτυξη των μαλλιών.
-Οι πλούσιες σε σίδηρο τροφές ( συκώτι, κόκκινο κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φακές), δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή.
-Μην φορμάρετε συχνά τα μαλλιά σας με πιστολάκι, σίδερο, ρόλεϊ, κ.ά., ειδικά τις εποχές που εντείνεται η τριχόπτωση (φθινόπωρο-άνοιξη).
–Χτενίζετε απαλά τα μαλλιά σας, μην τα καίτε με το μπιστολάκι και φροντίζετέ τα με προϊόντα καλής ποιότητας.
–Καλόν είναι να λούζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.
– Ένα αβγό +μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο + μια κουταλιά της σούπας γάλα σε σκόνη= η καλύτερη λοσιόν για ταλαιπωρημένα μαλλιά.
-Χρησιμοποιείτε για το χτένισμα πιρούνα και όχι βούρτσα για να μην σπάνε οι τρίχες.
-Για styling προτιμήστε κερί και κρεμώδη προϊόντα, παρά ζελέ ή αφρό που ξηραίνουν τα μαλλιά και τα αφυδατώνουν.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Σας πέφτουν τα μαλλιά;"