Ρύπανση από… τζάκι. Πόσο μας απειλεί;

ripansi_apo_tzakia

Ρύπανση από... τζάκι.Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των ξυλόσομπων και των τζακιών, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στην ατμόσφαιρα. Τι είναι όμως τα συγκεκριμένα σωματίδια; Υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε; Τι πρέπει να κάνουμε και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Ενημερωθείτε και προστατευθείτε.

PM10: Πόσο κινδυνεύουμε, πώς να προστατευτούμε;

Τι είναι τα PM10;

Πρόκειται για πολύ μικρά στερεά ή υγρά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα, όπως σκόνη, καπνός ή ομίχλη. Είναι σωματίδια που έχουν μέγεθος μικρότερο από 10 μm σε διάμετρο, που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας. Παράγονται κυρίως από την καύση άνθρακα, πετρελαίου, ξύλου και καυσίμων από τις μεταφορές και τη βιομηχανία.

Φυσικές πηγές αυτών των σωματιδίων, είναι το αλάτι της θάλασσας, η σκόνη και η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Τι μπορούν να προκαλέσουν

Μπορούν να μας προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, του λαιμού, προβλήματα στους πνεύμονες, φλεγμονές και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Για τους ανθρώπους με προβλήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα ή βρογχίτιδα, η παρατεταμένη εισπνοή αυτών των σωματιδίων μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρά και του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Τι μπορούμε να κάνουμε

  • Η στροφή σε καθαρότερους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους καύσης του ξύλου μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της ρύπανσης.
  • Ένα καλά μονωμένο σπίτι χρειάζεται λιγότερη θέρμανση. Με την κατάλληλη έτσι μόνωση στο σπίτι σας μπορείτε να συμβάλλετε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • Τις μέρες που μαθαίνετε από τα ΜΜΕ ότι τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά, καλό είναι, αν έχετε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, να αποφεύγετε τις περιττές μετακινήσεις και να παραμένετε σε προστατευμένους χώρους και είναι να βρίσκεστε όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο έξω.
  • Αποφύγετε την υπαίθρια άσκηση (λ.χ. τρέξιμο), ιδιαίτερα αν έχετε άσθμα ή αναπνευστικά προβλήματα.
  • Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κρατώντας τα παράθυρα κλειστά ώστε να μην επιτρέψετε την είσοδο των αιωρούμενων σωματιδίων στο σπίτι σας.
  • Τις ημέρες με υψηλή ρύπανση προτιμήστε να κάνετε χρήση του κλιματιστικού και να παραμείνετε μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο. Τα φίλτρα αέρα του κλιματιστικού μπορούν να σας προστατεύσουν ως ένα βαθμό.
  • Αν έχετε άσθμα και σας εκδηλωθεί μια ασθματική κρίση με συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, συριγμός ή πόνος στο στήθος, πάρτε τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας και αν τα συμπτώματα επιμένουν ζητήστε ιατρική συμβουλή.

 

 

 

pathfinder.gr

 

Share

Be the first to comment on "Ρύπανση από… τζάκι. Πόσο μας απειλεί;"

Leave a comment

error: