Πώς το ασβέστιο συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά

nefra

Η δημιουργία πέτρας στους νεφρούς, ή αλλιώς νεφρολιθίαση, αποτελεί μια διαταραχή του ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Αίτιό της είναι ο σχηματισμός κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να «φράξουν» κάποιο σημείο του ουρητήρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου ή άλλων συμπτωμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω κρύσταλλοι αποτελούνται από άλατα ασβεστίου, γεγονός που προβληματίζει ορισμένους ασθενείς σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να «προσέχουν» ή να περιορίσουν τη διαιτητική πρόσληψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.

Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο που περιέχεται στα τρόφιμα, δε φαίνεται να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Αντίθετα, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου εξασφαλίζει σε ένα βαθμό την αποτελεσματική απομάκρυνση των οξαλικών οξέων -συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων-, από τον πεπτικό σωλήνα. Συνεπώς, δεν απαιτείται περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων πλούσιων πηγών ασβεστίου σε άτομα με ιστορικό νεφρολιθίασης.

Από την άλλη, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν την πιθανότητα σχηματισμού λίθων στους νεφρούς, αν και η λήψη του συμπληρώματος μαζί με κάποιο γεύμα φαίνεται να μετριάζει τον κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται άτομα που έχουν την τάση να εμφανίζουν πέτρες στους νεφρούς να ζητούν ιατρική καθοδήγηση σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

 

newsone.gr

Share

Be the first to comment on "Πώς το ασβέστιο συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά"

Leave a comment

error: