Πώς να κρατηθείτε ζεστοί τον χειμώνα!

zestoi xeimona

zestoi xeimona Με τον χειμώνα να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αναζητούν τρόπους για να διατηρούνται ζεστοί!

Σας παρουσιάζουμε πρακτικές συμβουλές από Έλληνες και ξένους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να κρατηθείτε ζεστοί!

Πίνετε ροφήματα χωρίς καφεΐνη!

Σύμφωνα με τον δρ Έντι Χάλονερ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Lewisham, η καφεΐνη εμποδίζει την συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο κρύο, αλλά όταν τα αγγεία είναι διεσταλμένα, οι απώλειες θερμότητας από τον οργανισμό είναι ταχύτερες.

Μην ντρέπεστε να βάλετε σκούφο!

Το 30% της απώλειας της σωματικής θερμότητας γίνεται από το κεφάλι. Έτσι μία από τις πάγιες συμβουλές των ειδικών για την προστασία από το κρύο είναι να φοράμε έναν σκούφο.

Αναπνοή από τη μύτη!

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μύτη και τα ιγμόρεια διηθούν και ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες και έτσι νιώθουμε ζεστασιά. Όταν, όμως, αναπνέουμε από το στόμα, μηχανισμός θέρμανσης του αέρα δεν υπάρχει.

Βγάλτε τα χέρια από τις τσέπες!

«Όταν τα χέρια ταλαντεύονται ελεύθερα στα πλάγια του σώματος, οι μύες γυμνάζονται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ροή αίματος σε αυτά και να παράγεται σωματική θερμότητα», εξηγεί ο Τιμ Χάτσφουλ, από τη Βρετανική Χειροπρακτική Εταιρεία.

Φασολάδα και σούπα είναι οι ιδανικότερες τροφές!

Η πέψη των πρωτεϊνών και ακολούθως των υδατανθράκων παράγει περισσότερη θερμότητα απ’ ό,τι η πέψη των λιπών.

Αποφύγετε το αλκοόλ!

Αντίθετα με όσα πιστεύουμε το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων. Έτσι, λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή του αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και έτσι κρυώνουμε περισσότερο.

Προσοχή στη θερμοκρασία των κλειστών χώρων!

Ο δρ Τζων Σκερ, αγγειοχειρουργός στο Νοσοκομείο του University College του Λονδίνου, συστήνει η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων να μην ξεπερνά τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους είναι μεγαλύτερη από αυτήν, η απότομη έκθεση στο κρύο του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του σώματος, οι οποίες με τη σειρά τους ανοίγουν τον δρόμο στο σύνδρομο Ρεϊνώ.

Ζεσταίνετε τα παπούτσια σας!

Τα πόδια είναι το σημείο του σώματος που θερμαίνεται πιο δύσκολα απ’ όλα, επειδή το σώμα μειώνει την ροή αίματος στα άκρα για να στέλνει περισσότερο στα ζωτικά όργανα.

Περνάτε χρόνο με φίλους!

Η κοινωνική απομόνωση εντείνει το αίσθημα του ψύχους, ενώ αντιθέτως οι κοινωνικές επαφές μάς κάνουν να νιώθουμε πιο ζεστοί.

Κάντε απλές ασκήσεις πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι!

Αν το σπίτι σας είναι παγωμένο το πρωί, μην σηκωθείτε από το ζεστό κρεβάτι σας πριν κυκλοφορήσει καλά το αίμα.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Πώς να κρατηθείτε ζεστοί τον χειμώνα!"

Leave a comment