Πώς να απολαύσετε το εορταστικό φαγητό χωρίς καούρα και δυσπεψία

dinner_

Η εορταστική διάθεση φαίνεται ότι δικαιολογεί τις υπερβολές στο φαγητό με την οικογένεια και τους φίλους. Όμως, αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο μας. Η δυσπεψία αλλά περισσότερο η καούρα στο στομάχι είναι βασικά συμπτώματα των εορτών και κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.

«Η καούρα και η δυσπεψία έπειτα από ένα ‘βαρύ’ και πλούσιο γεύμα σε συνδυασμό με το κάπνισμα οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχόμενου του στομάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Οι ι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλιδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί συχνά 4 στους 10 Έλληνες», εξηγεί ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

Πίνετε άφθονο νερό

Μην «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες

Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό

Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό

Μασάτε αργά.

Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.

Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.

Εάν τα συμπτώματα δυσπεψίας και καούρας επιμένουν, απευθυνθείτε στο γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

 

in.gr

Share

Be the first to comment on "Πώς να απολαύσετε το εορταστικό φαγητό χωρίς καούρα και δυσπεψία"

Leave a comment

error: