Μέσα στην εορταστική διάθεση των ημερών, φυσικό είναι οι άνθρωποι να χαλαρώνουν. Να βρίσκουν την παιδικότητα και το χαμόγελό τους. Να διασκεδάζουν. Όμως, δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Για πολλούς, οι οποίοι ζουν συνήθως «μέσα στη σιωπηλή απελπισία», η περίοδος των γιορτών μόνο χαρά δεν είναι. Αλλά, αντίθετα, θλίψη και μοναξιά, γκρίνια και κακία, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνονται: τα επεισόδια κατάθλιψης, η κατανάλωση ηρεμιστικών και οι εισαγωγές στα θεραπευτήρια.
Πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων
Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι κάτι που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι απόπειρες αυτοκτονίας αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αυξάνονται κατά 40%, ενώ σχετικές έρευνες του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας έχουν δείξει πως η 3η Δευτέρα του Γενάρη είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα ολόκληρου του χρόνου.
Οι παράγοντες που ευνοούν την κατάθλιψη τις ημέρες των γιορτών είναι:
-Διαφόρων ειδών οικογενειακά προβλήματα, όπως διαζύγιο, πένθος, ασθένεια, συνεχείς καβγάδες στη συζυγική στέγη, κακοποίηση, κ.ά.
-Ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να αποτελέσουν για πολλούς έναυσμα για την επαναφορά οδυνηρών αναμνήσεων. Προκειμένου, λοιπόν, αυτοί να λησμονήσουν τους «παιδικούς δαίμονες» που τους κατατρέχουν και να καλύψουν τα συναισθήματα κενότητας που αισθάνονται, μπορεί να καταφύγουν σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, που ρέει άφθονο τούτες τις μέρες.
-Οικονομικά προβλήματα (ανεργία, χαμηλό εισόδημα κ. ά.). Επειδή, μάλιστα, η αγορά ακριβών δώρων αυτές τις μέρες θεωρείται, εσφαλμένα βέβαια, ως ένδειξη αγάπης, γι’ αυτό πολλοί που αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν σ’ αυτή την υποχρέωση, διακατέχονται από συναισθήματα απογοήτευσης, λύπης, αναξιότητας, ντροπής και ενοχής. Αυτό είναι κάτι που παρουσιάζεται σε γονείς χαμηλού οικονομικού- κοινωνικού στρώματος, που αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ακριβά δώρα και παιχνίδια.
-Η μοναξιά που στις γιορτές φαίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό, τι τις άλλες μέρες του χρόνου κι αυτό έχει αποτέλεσμα ν’ αυξάνονται και τ’ αρνητικά συναισθήματα.
Διαφυγή από τη μελαγχολία των εορτών
-Διατηρήστε την καλή σας διάθεση, μην αφήνοντας ούτε τις δουλειές ούτε το συνωστισμό των μαγαζιών να σας αγχώσουν.
-Μάθετε να αγνοείτε κακές συμπεριφορές, άσχημες κουβέντες, προσκλήσεις τρίτων. Μην παγιδεύεστε από ενοχλητικούς.
-Τέλος στους ανταγωνισμούς. Μην κοιτάτε τι κάνουν οι άλλοι στα σπίτια τους. Δεν συμμετέχετε σε διαγωνισμό για το ποιος έχει το μεγαλύτερο δένδρο, τα περισσότερα δώρα, τα νοστιμότερα γλυκά. Κάντε αυτό που επιθυμεί η ψυχή σας και οι αγαπημένοι σας.
-Οι στόχοι σας για το νέο έτος θα πρέπει να είναι απλοί, εφικτοί και προσβάσιμοι.
Χρήσιμες γνώσεις
-Ο ψυχαναγκαστικός ενήλικος παραιτείται από την ικανότητά του να φερθεί παρορμητικά και χαρούμενα στο όνομα της ανάγκης να παρουσιάζεται… ενήλικος και αξιοπρεπής. Οι γιορτές, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από κάθε υπερβολή της «ενήλικης συμπεριφοράς».
-Οι υποχόνδριοι με το εορταστικό πνεύμα δεν νιώθουν μόνο μελαγχολία, αλλά και σωματικές αλλαγές όπως: ανορεξία, διάθεση για αποχή από το σεξ, εξάντληση, διάχυτους πόνους.
-Οι ηλικιωμένοι πλήττονται σε μεγάλο ποσοστό από την κατάθλιψη των Χριστουγέννων, καθώς αναπόφευκτα συγκρίνουν τις τωρινές γιορτές με τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα των παλιών χαρούμενων χρόνων με αποτέλεσμα η θλίψη τους να διογκώνεται. Η επίσκεψη, λοιπόν, στο χώρο των ηλικιωμένων ( στο σπίτι τους ή σε κάποιον οίκο ευγηρίας), κυρίως αυτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη, αφού θα ανακούφιζε το συναίσθημα της μοναξιάς και της θλίψης.
Ευχαριστούμε την Αποστολία Ντέκοβα, Κλινική Ψυχολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Πώς θ’ αποφύγετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων"