Πώς η τεχνολογία αλλάζει την αίσθηση του χρόνου

tehnologia

tehnologia Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συνεχής επαφή με την τεχνολογία μάς κάνει να νιώθουμε ότι ο χρόνος ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια μας.

Όταν κοιτάζουμε συνεχώς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού, έχουμε μπροστά στα μάτια μας ένα ρολόι που μας υπενθυμίζει την ώρα. Ο καθηγητής ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο υποστηρίζει μάλιστα ότι η τεχνολογία αλλάζει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε, καθώς «δημιουργεί μια εμμονή με το χρόνο και ιδιαίτερα με τη στιγμή».

Η εξάρτηση από την τεχνολογία φαίνεται πως μας παραπλανεί και μας κάνει να αδυνατούμε να εστιάσουμε είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι ένας «παροντικός ηδονισμός» που μας παγιδεύει στο τώρα και στο σήμερα.

Δείτε πώς η τεχνολογία επηρεάζει την αίσθηση που έχουμε για το χρόνο.

– Κάνει το χρόνο να περνά πιο γρήγορα

Η απεριόριστη πρόσβαση σε ειδήσεις και πηγές δημιουργεί μια ανάγκη αμεσότητας που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη πληροφοριών. Το εσωτερικό μας ρολόι δουλεύει πιο γρήγορα και γινόμαστε ανυπόμονοι. Έτσι, έχουμε την τάση να αγνοούμε τις συνέπειες των πράξεών μας.

– Χάνουμε τη στιγμή

Η τεχνολογία μας κάνει να επιζητούμε τα στιγμιαία επιβεβαίωση κι έτσι παγιδευόμαστε το «τώρα» ενώ ταυτόχρονα αναμένουμε το «μετά». Το μέλλον μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμη έννοια, με αποτέλεσμα να χάνουμε την προοπτική και τους στόχους μας.

– Γινόμαστε καιροσκόποι

Κυνηγώντας μακροπρόθεσμους στόχους και αξίες αποφεύγουμε τους στιγμιαίους πειρασμούς. Για να πετύχουμε στη ζωή μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει να έχουμε σαφείς στόχους για το μέλλον και να μην επιζητούμε μόνο τις πρόσκαιρες απολαύσεις.

 

 

onmed.

Share

Be the first to comment on "Πώς η τεχνολογία αλλάζει την αίσθηση του χρόνου"

Leave a comment