Πότε να καλέσω τον παιδίατρο;

 Όλοι οι γονείς γνωρίζετε ότι πρέπει να καλέσετε το γιατρό αν το παιδί σας πάθει ένα σοβαρό ατύχημα ή παρουσιάσει κάποια πολύ σοβαρά συμπτώματα. Αλλά τι θα κάνετε αν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σημαντικά; Θα καλέσετε ή όχι το γιατρό; Παρακάτω, λοιπόν, σας δίνουμε μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίζετε πότε πρέπει να σηκώνετε το τηλέφωνο και να καλείτε οπωσδήποτε τον παιδίατρό σας…

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρονών, προσβάλλονται κάθε χρόνο…

…κατά μέσο όρο- από τρεις έως έξι ασθένειες δευτερεύουσας σημασίας, ενώ τα παιδιά από 3-17 χρονών, από δύο έως τρεις ασθένειες το χρόνο. Στις περιπτώσεις αυτές, το πρόβλημα για τους γονείς δεν είναι να βρουν το γιατρό, αφού όλους σχεδόν τους παιδίατρους μπορεί κανείς να τους βρει στο ιατρείο, στο σπίτι τους ή στο κινητό τους. Το πρόβλημα είναι να μπορούν να διαπιστώνουν αν το πρόβλημα του παιδιού τους απαιτεί ή όχι τη φροντίδα του γιατρού.

Οι περισσότεροι γονείς και ειδικά αυτοί που απέκτησαν πρόσφατα…

το πρώτο τους παιδί, απεχθάνονται την ιδέα να ενοχλούν το γιατρό τους, ιδιαίτερα μέσα στη νύχτα, για κάτι που μπορεί να είναι μόνο ένα κρυολόγημα ή μια μικρή βαρυστομαχιά. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορούν και να μην ανησυχούν μήπως τα συμπτώματα του παιδιού τους αποτελούν σημάδι κάποιου σοβαρού προβλήματος. Γι’ αυτό σας δίνουμε παρακάτω, μερικές οδηγίες που σύμφωνα με τους ειδικούς θα σας βοηθήσουν να προσδιορίζετε πότε πρέπει να καλείτε το γιατρό σας.

ΚΛΑΜΑ

Όλα τα μωρά κλαίνε και οι γονείς μαθαίνουν γρήγορα να ξεχωρίζουν αν το κλάμα αυτό σημαίνει ότι το μωρό πεινάει, ότι είναι βρεγμένο ή απλώς ότι θέλει προσοχή.

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Στις περιπτώσεις που το παιδί σας κλαίει, ένας βασικός και αλάνθαστος κανόνας είναι: αν το μωρό κλαίει συνεχώς επί 20 λεπτά ή περισσότερο και είναι απαρηγόρητο, τηλεφωνήστε στο γιατρό και ενημερώστε τον σχετικά, γιατί κάτι σοβαρότερο μπορεί να συμβαίνει.

-ΠΥΡΕΤΟΣ

Οι μικρές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας είναι φυσιολογικές στα βρέφη και τα παιδιά και μπορούν να μη λαμβάνονται υπόψη αν παραμένουν στο φυσιολογικό όριο, δηλαδή από 36.1ο C έως 37.5ο C.

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Οποιαδήποτε θερμοκρασία πάνω από 37.5ο C (μετρούμενη στον ποπό) σε ένα βρέφος ηλικίας ως 6 μηνών, πρέπει ν’ αναφέρεται στον παιδίατρο.

Μετά την ηλικία των 6 μηνών, ένα παιδί που έχει πυρετό και είναι κατά τ’ άλλα καλά, μπορεί να παραμείνει υπό προσεκτική παρακολούθηση για άλλα σημάδια ή συμπτώματα αρρώστιας. Όμως, αν ο πυρετός συνεχιστεί περισσότερο από δυο ή τρεις ημέρες, αναφέρετέ τον στον παιδίατρό σας, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

Προσοχή!

Πυρετός πάνω από 40ο C ή πυρετός που συνοδεύεται και από συνεχές κλάμα, πόνο στ’ αφτιά, εμετό ή άλλα συμπτώματα ενόχλησης επιβάλλει άμεσο τηλεφώνημα στον παιδίατρο.

 

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Λίγο συνάχι ή ένας ελαφρός βήχας σε ένα βρέφος ή σ’ ένα πολύ μικρό παιδί δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα  (όπως θα κάνατε και με έναν ενήλικο) με ξεκούραση και άφθονα υγρά.

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Αν όμως ένα κρύωμα συνεχίζεται περισσότερο από μια εβδομάδα και χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, ή αν παρουσιαστεί πυρετός, δύσπνοια, βραχνάδα ή οποιοδήποτε άλλο ασυνήθιστο σύμπτωμα, καλέστε αμέσως τον παιδίατρο.

ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΣ

Ο πονόλαιμος οφείλεται συνήθως σε μια δευτερεύουσας σημασίας μόλυνση και μπορεί να θεραπευτεί εύκολα.

 

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Όσο εύκολη και να είναι η περίπτωση του πονόλαιμου, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνετε το γιατρό σας, γιατί μπορεί να πρόκειται για μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο, πράγμα που πιθανώς να οδηγήσει σε επιπλοκές. Η άμεση θεραπευτική αγωγή θα θεραπεύσει τον πονόλαιμο και θ’ ανακουφίσει το παιδί σας από τον πόνο και τις ενοχλήσεις.

-ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ  ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑ

Η αλλεργική λαρυγγίτιδα είναι μια μορφή λαρυγγίτιδας της παιδικής ηλικίας. Τα συμπτώματά της μάς είναι οικεία: ξερόβηχας και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τη νύχτα. Οι έμπειροι γονείς αναγνωρίζουν τη λαρυγγίτιδα και μπορούν να την αντιμετωπίσουν ( η θεραπεία είναι εισπνοή υγρού αέρα από υγραντήρα ή συσκευή ή μεταφορά του παιδιού στο μπάνιο το οποίο είναι γεμάτο ατμούς). Οι νέοι γονείς όμως μπορεί να αισθάνονται αβεβαιότητα για το τι πρέπει να κάνουν.

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Όταν αμφιβάλλετε για το βήχα και τη δύσπνοια του παιδιού σας αργά τη νύχτα, τηλεφωνήστε στο γιατρό σας. Η αλλεργική λαρυγγίτιδα μπορεί να διαγνωστεί και από το τηλέφωνο –ο γιατρός μπορεί να ακούσει το βήχα του παιδιού σας από το τηλέφωνο και να σας συμβουλέψει. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το γιατρό σας αμέσως, δοκιμάστε την αγωγή με τον ατμό ώσπου να τον βρείτε.

Αν όμως η λαρυγγίτιδα συνοδεύεται από πυρετό και δυσκολία στην κατάποση και  δεν μπορείτε να βρείτε το γιατρό σας αμέσως, πρέπει να πάτε το παιδί σας στα έκτακτα περιστατικά. Η λαρυγγίτιδα που συνοδεύεται από πυρετό μπορεί να είναι λαρυγγοβρογχίτιδα, η οποία θα μπορούσε να κόψει τελείως την αναπνοή. Το παιδί πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής αγωγής.

-ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ

Οι περισσότεροι πόνοι στο στομάχι δεν είναι σοβαροί.

 

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Αν όμως ο πόνος στο στομάχι, ακόμα κι αν είναι ήπιος, συνεχίζεται πάνω από μια ώρα, καλέστε το γιατρό σας.

Επίσης, οι αναγωγές γάλακτος από κολικούς στα βρέφη δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, όπως δεν είναι ανησυχητικός ούτε και ο εμετός μετά από πολύ φαγητό. Όμως, αν ένα παιδί κάνει εμετό περισσότερο από μία ή δύο φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο, πάρτε τη θερμοκρασία του και καλέστε το γιατρό.

-ΚΕΝΩΣΕΙΣ

Ο χρόνος και η συχνότητα των κενώσεων διαφέρουν από παιδί σε παιδί, αλλά το κάθε παιδί τείνει να έχει ένα δικό του πρόγραμμα. Οι γονείς πρέπει ν’ αναφέρουν κάθε σημαντική απόκλιση από το πρόγραμμα αυτό.

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Αν ένα παιδί, το οποίο έχει κανονικές κενώσεις, παρουσιάσει ξαφνικά δυσκοιλιότητα συνοδευόμενη από πόνο στην κοιλιά, ειδοποιήστε το γιατρό σας.

Η περιστασιακή ήπια διάρροια ( περισσότερο από μία υδαρής κένωση ανά γεύμα), ειδικά αν συνδυάζεται με κρυολόγημα, δεν είναι σοβαρή αρρώστια, αλλά αν η διάρροια συνεχίζεται περισσότερο από μια με δυο μέρες ή αν τα κόπρανα έχουν βλεννώδη, πρασινωπή μορφή ή περίεργη μυρωδιά, καλέστε το γιατρό.

Ειδικά στα βρέφη, η διάρροια πρέπει να σας ανησυχεί.

Προσοχή!

Αίμα στα κόπρανα ή οποιαδήποτε αιμορραγία στο ορθό πρέπει, βέβαια, να αναφέρεται αμέσως.

 

-ΠΟΝΟΣ ΣΤ’ ΑΦΤΙΑ

Η μέση ωτίτιδα, μια βακτηριακή μόλυνση του μέσου ωτός, είναι συνηθισμένη στα μικρά παιδιά. Θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά, αλλά αν μείνει πολύ καιρό χωρίς θεραπευτική αγωγή, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε απώλεια της ακοής.

Τηλεφωνήστε στο γιατρό:

Αν ένα παιδί παραπονιέται για πόνο στο αφτί ή αν ένα βρέφος τραβάει και τρίβει συνέχεια το αφτί του, καλέστε το γιατρό, ειδικά αν έχει και πυρετό.

Ακόμα κι αν ο πόνος στ’ αφτιά περάσει, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά. Μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει κάποια μόλυνση που χρειάζεται θεραπεία.

Μαρία Ορφανιδου

Share

Be the first to comment on "Πότε να καλέσω τον παιδίατρο;"

Leave a comment

error: