Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους;

douz1

Για τα ήθη περί την καθαριότητα ανά τον κόσμο υπάρχουν πολλές απόψεις και ακόμα περισσότερα κλισέ (ενίοτε άδικα και κακοήθη…). Όμως μία νέα μελέτη από μία Αγγλίδα γιατρό έρχεται να υποστηρίξει με επιστημονικό τρόπο ότι η άποψη του πολιτισμένου κόσμου για το καθημερινό ντους ίσως δεν είναι εν τέλει και μία καλή ιδέα για την υγεία και την κατάσταση του σώματός μας.

Σε μια χώρα όπως η Βρετανία όπου πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού περνά έως και τρεις ημέρες χωρίς να μεσολαβήσει κάποια διαδικασία πλυσίματος, τα λόγια της κυρίας Elaine Larson ακούγονται αρκετά λογικά. Η καθηγήτρια, ειδικός σε θέματα μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Columbia University School of Nursing, υποστηρίζει ότι αρκεί ένα ή το πολύ δύο ντους την εβδομάδα!

Όπως δήλωσε η ίδια, «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν ντους για την υγιεινή και το να είναι καθαρή, αλλά από καθαρά βακτηριολογική άποψη, αυτό δεν είναι το σωστό».

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα του Indepented, αρκετοί επιστήμονες και δερματολόγοι φαίνεται να συμφωνούν ότι η κατάχρηση του μπάνιου μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ότι λύνει. Κυρίως σε ότι αφορά την σύσταση του δέρματος, το οποίο το αφήνει έκθετο σε μικρόβια, καθώς απομακρύνει τα υγειή έλαια και ξεπλένει τα καλά για το σώμα μας βακτήρια που υπάρχουν πάνω στο δέρμα.

Μάλιστα ο δόκτωρας Μπράντον Μίτσελ, βοηθός καθηγητής δερματολόγος στο George Washington University υποστηρίζει ότι από καθαρά υγιεινής απόψεως, μία ή δύο φορές την εβδομάδα είναι το ιδανικό για το ανθρώπινο σώμα. Όπως μάλιστα λέει «Το δέρμα σας είναι μία καλά λαδωμένη φυσική μηχανή και το καθημερινό πλύσιμο δεν είναι απαραίτητο».

Πάντως αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα και οι ίδιοι παραδέχονται ότι αν υπάρχουν θέματα ωσμών ή βρωμιάς μπορεί να γίνει μία εξαίρεση στον κανόνα. Τον αγγλοσαξωνικό κανόνα βεβαίως (και εδώ τα κλισέ και τα στερεότυπα έχουν πια μια κάποια βάση…).

 

Madata.gr

Share

Be the first to comment on "Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους;"

Leave a comment

error: