Πόση ζωή έχουν οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος

gripi_ios

Πόσο ζουν οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος; Η διάρκεια της επιβίωσής τους παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, και συναρτάται με διάφορους παράγοντες, όπως, η υγρασία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθώς και το είδος του ιού.

Ο γενικός κανόνας είναι πως οι ιοί αυτοί επιβιώνουν περισσότερο σε επιφάνειες δίχως πόρους, όπως οι μεταλλικές και οι πλαστικές, καθώς και σε “αδρανοποιημένες” επιφάνειες όπως αυτές από ψημένο ξύλο. Αντιθέτως, ζουν λιγότερο σε πορώδεις επιφάνειες, όπως οι υφασμάτινες και οι χάρτινες.

Οι περισσότεροι ιοί της γρίπης επιβιώνουν επί μία έως δύο ημέρες στις μη πορώδεις επιφάνειες, ενώ στις πορώδεις αντέχουν από 8 έως 12 ώρες. Όμως η διάρκεια της επιβίωσής τους εξαρτάται και από το είδος του ιού της γρίπης. Οι ιοί του κρυολογήματος, αντιθέτως, πεθαίνουν πιο γρήγορα.

Μία μελέτη έδειξε πως όταν αντικείμενα σε δωμάτια ξενοδοχείου (λ.χ. διακόπτες, τηλέφωνα) μολύνθηκαν με ιούς κρυολογήματος, το 60% των εθελοντών που τα άγγιξαν μία ώρα αργότερα μολύνθηκαν. Έπειτα από 18 ώρες, όμως, το ποσοστό της μόλυνσης μειώθηκε κατά το ήμισυ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι ιοί είχαν ήδη πεθάνει.

Στο δέρμα, οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος επιζούν λιγότερο από 2 λεπτά, αλλά αυτό το χρονικό διάστημα αρκεί για να βάλει κανείς τα μολυσμένα δάκτυλα λ.χ. στο στόμα του και έτσι να μολυνθεί από τους ιούς.

Όντως, άλλες μελέτες έχουν τεκμηριώσει πως οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος δεν μεταδίδονται μόνον με τον βήχα και το φτάρνισμα, αλλά και όταν έρθουν σε επαφή τα μολυσμένα χέρια μας με βλεννογόνους του προσώπου (στα μάτια, στη μύτη και στο στόμα).

Για τον λόγο αυτό, να πλένετε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, ιδίως έπειτα από κάθε βήχα, φτάρνισμα ή φύσημα της μύτης. Καλό πλύσιμο σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσετε ζεστό (όχι καυτό) τρεχούμενο νερό και σαπούνι, θα τρίψετε καλά όλες τις επιφάνειες των χεριών (κρατώντας τα μακριά από το νερό), θα τα ξεβγάλετε προσεκτικά και μετά θα τα στεγνώσετε καλά.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να γνωρίζετε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι  οι επιφάνειες στο δωμάτιο που είναι πιο μολυσμένες είναι οι διακόπτες, τα στυλό, τα τηλέφωνα, τα χερούλια στις πόρτες, οι βρύσες και τα τηλεχειριστήρια.

 

 

Eefam.gr

Share

Be the first to comment on "Πόση ζωή έχουν οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος"

Leave a comment

error: