Πόνος μαστού: τι σημαίνει για κάθε γυναίκα

pain

Ο πόνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ανησυχία , καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται την πιθανότητα ότι αυτός μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο μαστού.

Ο πόνος του μαστού από μόνος του συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη για καρκίνο μαστού.

Στόχος του συγκεκριμένου άρθρου είναι να γίνει αντιληπτό τι είναι ο πόνος του μαστού και τι αυτό σημαίνει για κάθε γυναίκα .

Τύποι πόνου του μαστού:

Ο πόνος του είναι μαστού είναι συνήθης σε γυναίκες όλων των ηλικιών . Για παράδειγμα περίπου δυο στις τρεις γυναίκες (οι οποίες όμως δεν έχουν μπει σε φάση εμμηνόπαυσης) , θα έχουν βιώσει τον πόνο τουλάχιστον μερικές φορές στην ζωή τους .

Υπάρχουν δυο κυρίες κατηγορίες :

Πόνος ο όποιος είναι κομμάτι του φυσιολογικού εμμήνου κύκλου της κάθε γυναικάς και ο όποιος είναι γνωστός με το όνομα Κυκλική Μαστωδυνία . Οι περισσότερες γυναίκες τον περιγράφουν σαν ενόχληση στο στήθος και πρήξιμο μια εβδομάδα η λιγότερο πριν από την πρώτη μέρα της περιόδου.

Ο πόνος αυτός ποικίλει από ελαφρύς μέχρι σε αρκετά επώδυνο και το στήθος μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή του. Πολλές φορές συμβαίνει και την πρώτη μέρα του κύκλου.

Κάποιες άλλες γυναίκες εχουν διαρκή πόνο στο στήθος ο όποιος δεν συσχετίζεται με τον κύκλο περιόδου. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από άλλο σημείο του σώματος άλλα να αντανακλά στην περιοχή των μαστών , ο πόνος αυτός είναι γνωστός σαν Μη Κυκλική Μαστωδυνία

Ο έντονος διαρκής πόνος των μαστών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα της γυναικάς να την κρατήσει μακριά από δραστηριότητες που αγαπήσει μπορεί ακόμα να της προκαλέσει άγχος και ανησυχία άλλα και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μέχρι και κατάθλιψη.

Κυκλική Μαστωδυνία

Ο περιοδικός πόνος του μαστού συνδέεται στην αλλαγή του επίπεδου των ορμονών κατά την διάρκεια του κύκλου της περιόδου και ουσιαστικά επιδρά στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση .

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να κάνουν το στήθος ποιο ευαίσθητο , και είναι μια σχετικά επώδυνη αίσθηση .

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι , βαρύ στήθος , ευαίσθητο στο άγγιγμα , μια αίσθηση καψίματος , διαπεραστικοί πόνοι και αίσθηση σφιξίματος στην περιοχή του μαστού.

Ο πόνος μπορεί να επηρεάζει τον ένα η και τους δυο μαστούς ταυτόχρονα και μπορεί να εξαπλωθεί στην μασχάλη κάτω από το μπράτσο άλλα και στην ωμοπλάτη .Ο περιοδικός πόνος μαστού τελικά πλήττει περίπου το 20 – 30% των γυναικών και μερικές φορές μπορεί να επιστρέψει.

Αυτός ο τύπος πόνου συνήθως σταμάτα όταν τα ωάρια μιας γυναικάς δεν είναι πια ενεργά δηλαδή μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν ορμόνες ως θεραπεία αντικατάστασης των φυσιολογικών ορμονών (HRT) μπορούν επίσης να συνεχίσουν να αισθάνονται την ενόχληση . Αυτό συμβαίνει γιατί η ορμονική θεραπεία διατηρεί κάποιες από τις ορμόνες στο προεμμηνοπαυσιακό στάδιο.

Τελικά τι προκαλεί την Κυκλική Μαστωδυνία;

Αν και ο περιοδικός πόνος μαστού είναι συνδεδεμένος με τον κύκλο της περιόδου των γυναικών παρόλα αυτά οι ακριβείς αιτίες παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής . Μπορεί επίσης να συσχετίζεται με την έναρξη πρόσληψης αντισυλληπτικής αγωγής , με την λήψη ορισμένων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων άλλα και με την λήψη μερικών συμπληρωμάτων διατροφής όπως για παράδειγμα το Ginseng . Το στρες είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να συνδέεται με τον περιοδικό πόνο του μαστού

Μη Κυκλική Μαστωδυνία

Υπάρχουν δυο τύποι :

Ο πραγματικός μη περιοδικός πόνος μαστού , ο όποιος προέρχεται μεν από το στήθος άλλα δεν συσχετίζεται με την έμμηνο ρήση.

Ο μη συσχετιζόμενος πόνος με τον μαστό που αναφέρεται μεν σαν να προέρχεται από την περιοχή του στήθους άλλα στην πραγματικότητα προέρχεται από αλλού. Για παράδειγμα μπορεί να προέρχεται από ένα τράβηγμα ενός μυ το θωρακικού τοιχώματος, η από τα πλευρά γνωστός και ως μυοσκελετικός πόνος.

Και οι δυο τύποι μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα ένα συνεχόμενο πόνο η ένα πόνο που φεύγει και επιστρέφει μπορεί να επηρεάζει την ζωή μιας γυναικάς πριν άλλα και μετά την εμμηνόπαυση.

Ο πόνος μπορεί να πλήττει τον έναν μαστό άλλα μπορεί και τους δυο και μπορεί να επηρεάζει όλο το στήθος άλλα και την γύρω περιοχή. Μπορεί να μοιάζει με κάψιμο με μούδιασμα η με διαπεραστικό πόνο και αίσθηση σφιξίματος στην περιοχή του στήθους. Ο μη κυκλικός πόνος τείνει να επηρεάζει περίπου το 50% των γυναικών .

Τελικά τι προκαλεί την μη Κυκλική Μαστωδυνία;

Είναι συχνά ασαφές τι προκαλεί τον μη περιοδικό πόνο και δεν συσχετίζεται με τον κύκλο της περιόδου. Μπορεί ωστόσο να συσχετίζεται με ορισμένες καλοήθεις καταστάσεις του στήθους όπως είναι κάποιο προηγούμενο χειρουργείο στην περιοχή του μαστού η σε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μη συσχετιζόμενες με τον μαστό .

Διάγνωση

Ο θεράπων ιατρός μαστολόγος θα εξετάσει το στήθος σας και θα σας πάρει ένα ιστορικό για τον τύπο του πόνου που έχετε καθώς και για το πόσο συχνά πως αυτός εμφανίζεται.

Για να μπορέσει να αξιολογήσει τον πόνο θα πρέπει να συμπληρωθεί από την ασθενή ένας πίνακας που θα περιγράφει αναλυτικά και χρονικά τα χαρακτηριστικά και την διάρκεια του πόνου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γίνει η εξέταση από τον ειδικό χειρουργό μαστού – μαστολόγο προκειμένου να υπάρχει σωστή εκτίμηση και ίσως να σας ζητηθεί να προβείτε σε περαιτέρω εξετάσεις .

Θεραπεία

Εάν ο πόνος είναι κλινικά προερχόμενος από τον μαστό , οι επιλογές θεραπείας είναι σχεδόν πάντα οι ίδιες . Ωστόσο ο μη περιοδικός πόνος δεν είναι πάντα το ίδιο εύκολο να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένη θεραπεία . Άλλες θεραπείες που μπορεί να προταθούν στην ασθενή είναι οι ορμονικές θεραπείες καθώς και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων .

Διατροφή και αλλαγές στον τρόπο Ζωής

Μπορεί κάποιες αλλαγές σε συνήθειες και τρόπο ζωής να βοηθήσουν στην μείωση του πόνου αν και υπάρχουν περιορισμένες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα τους. Αυτές συμπεριλαμβάνουν μείωση των κορεσμένων λιπαρών ,και αύξηση των φυτικών ινών στην διατροφή.

Κάποιες γυναίκες διαπίστωσαν ότι με την μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ βοηθηθήκαν αρκετά . Η αύξηση επίσης των φρέσκων φρούτων και λαχανικών , η τακτική άσκηση και ο έλεγχος του βάρους αποτελούν πιθανούς σημαντικούς παράγοντες βελτίωσης .

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να φοράτε ειδικό υποστηρικτικό στηθόδεσμο κατά την διάρκεια της μέρας άλλα και της νύχτας .

Θεραπείες χαλάρωσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν .

Εάν τα συμπτώματα της μασταλγίας ξεκίνησαν όταν αρχίσατε να λαμβάνετε αντισυλληπτική θεραπεία η αλλαγή της δοσολογίας η της μάρκας του προϊόντος μπορεί να βοηθήσει . Εάν ο πόνος εξακολουθεί να υφίσταται μπορεί να χρειαστεί να ακλουθήσατε μια μη ορμονική μέθοδο αντισύλληψης .

Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η πρόσληψη χαμηλών δόσεων λιπαρών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό όπως είναι τα λιπαρά οξέα όπως είναι το γάμμα- λινολεϊκό οξύ (GLA) μπορεί να συνεισφέρει στην μείωση του πόνου της περιοδική μασταλγίας.

Τι σημαίνουν όμως όλα τα παραπάνω για την γυναίκα που πάσχει ;

Ο πόνος του μαστού μπορεί να είναι εξαντλητικός και μερικές γυναίκες να αγχώνονται ιδιαιτέρα στην ιδέα ότι μπορεί να πάσχουν από καρκίνο μαστού.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως η μασταλγία προκύπτει από φυσιολογικές αλλαγές του μαστού .

Οι γυναίκες που βιώνουν έντονη μασταλγία μπορεί να νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα , όπως φόβος, αβοηθητότητα και όλα αυτά είναι φυσιολογικές αντιδράσεις . Αν και είναι αντιληπτό ότι ο πόνος δεν θεραπεύεται πλήρως μπορεί παρόλα αυτά να βοηθήσει κάποιες γυναίκες να τον αλλάξουν τρόπο ζωής τους .

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται τακτικά τον μαστολόγο σας για οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να παρατηρήσετε στο στήθος σας καθώς και για όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα που έχετε .

 

Ξενοφών Ξενάκης MD PhD

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χειρουργός Μαστού -Ειδικός Μαστολόγος

 

boro.gr

Share

Be the first to comment on "Πόνος μαστού: τι σημαίνει για κάθε γυναίκα"

Leave a comment

error: