Πόνοι στην πλάτη

Μια εναλλακτική άποψη

Η Louise L. Hay στο βιβλίο της «Μεταμορφώστε τη ζωή σας», των εκδόσεων “Η δυναμική της επιτυχίας”, επισημαίνει ότι εμείς δημιουργούμε αυτό που συχνά λέμε “αρρώστιες” του σώματός μας, αφού το σώμα μας είναι ο καθρέφτης των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας. Και καθώς αυτό μας μιλά και μας στέλνει διαρκώς μηνύματα, εμείς τι θά πρεπε να κάνουμε; Απλά να βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο να το… ακούσουμε!

 

Πιθανά νοητικά πρότυπα

Τι αναφέρει, λοιπόν,η Hay στο βιβλίο της; Έναν κατάλογο με τα Πιθανά Νοητικά Πρότυπα που προκαλούν ασθένειες στο σώμα, καθώς κι έναν κατάλογο με Πρότυπα Νέων Σκέψεων ή Δηλώσεων που χρειάζεται να κάνουμε για να έχουμε καλή υγεία. Σημειώνοντας η συγγραφέας ότι κάθε νοητική αντιστοιχεία παρόλο που δεν ισχύει 100% για όλους τους ανθρώπους, καταλήγει στο ότι «θα μπορούσε ωστόσο να γίνει το σημείο αναφοράς και η αφετηρία της έρευνάς μας για τον εντοπισμό των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες».

Μια… αλλιώτικη άποψη

-Ο ΣΒΕΡΚΟΣ και ο ΛΑΙΜΟΣ, σύμφωνα με τη θεωρία της Hay, είναι δυο  σημαντικά μέρη, γιατί περνούν τόσα «πράγματα» από αυτά. Ο σβέρκος αντιπροσωπεύει την ικανότητα της ευελιξίας των σκέψεών μας, την αντιμετώπιση της άλλης όψης ενός θέματος, την κατανόηση των απόψεων των άλλων ανθρώπων. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν προβλήματα με το σβέρκο μας, τότε αυτό, συνήθως, σημαίνει πως διατηρούμε μια ισχυρογνωμοσύνη πάνω στη δική μας άποψη. «Όποτε βλέπω κάποιον να φοράει εκείνα τα “κολάρα”», πιστεύει η  Hay, « είμαι βέβαιη πως επιμένει ξεροκέφαλα να μη βλέπει την άλλη όψη κάποιου προβλήματος».

-Η ΠΛΑΤΗ αντιπροσωπεύει το σύστημα της στήριξής μας. Έτσι δεν είναι; Όταν, λοιπόν, έχουμε προβλήματα με τη μέση μας, αυτό σημαίνει, συνήθως, πως νιώθουμε ότι δε μας στηρίζει κανείς. Πολύ συχνά, έχουμε την πεποίθηση πως τα μόνα στηρίγματα στη ζωή είναι η δουλειά, η οικογένεια ή ο σύντροφός μας. Στην πραγματικότητα, όμως, έχουμε απόλυτη στήριξη από το Σύμπαν, από την ίδια τη ζωή.

Το πάνω μέρος της πλάτης έχει σχέση με την αίσθηση κάποιας έλλειψης συναισθηματικής στήριξης. Έχουμε την πεποίθηση πως ο σύζυγος, η γυναίκα, ο εραστής, οι φίλοι, το αφεντικό μας δε μας καταλαβαίνουν και δε μας στηρίζουν.

Το κέντρο της πλάτης έχει σχέση με την ενοχή και μ’ εκείνα που βρίσκονται πίσω μας. Φοβόμαστε, άραγε, να δούμε τι βρίσκεται εκεί πίσω ή μήπως κρύβουμε όσα βρίσκονται εκεί; Μήπως έχουμε την αίσθηση ότι κάποιος μας μαχαιρώνει πισώπλατα;

Μήπως νιώθουμε στ’ αλήθεια πάμπτωχοι; Μήπως τα οικονομικά μας είναι άσχημα ή μήπως στεναχωριόμαστε υπερβολικά γι’ αυτά; Τότε θα μας ενοχλεί το κάτω μέρος της πλάτης μας.

 

Ο κατάλογος των ασθενειών

Στον κατάλογο των ασθενειών που ακολουθεί, με το νούμερο 1 αναφέρονται οι πιθανές αιτίες των αρνητικών σκέψεων που δημουργούν την ασθένεια και με το νούμερο 2, με πλάγια γράμματα, αναφέρεται το νέο πρότυπο σκέψης για την απελευθερωσήμσας από την πιθανή αιτία:

Πλάτη

  1. Αντιπροσωπεύει τη στήριξη στη ζωή.
  2. Γνωρίζω πως η ζωή με στηρίζει πάντα.

Προβλήματα πλάτης (κάτω)

  1. Φοβάμαι το χρήμα. Δεν με στηρίζουν οικονομικά.
  2. Εμπιστεύομαι την πορεία της ζωής, γιατί με φροντίζει πάντα για ό,τι κι αν χρειαστώ.

Προβλήματα πλάτης (μέση)

  1. Νιώθω ενοχή. Είμαι μπλοκαρισμένος με όλο αυτό το “υλικό” του παρελθόντος. Θέλω να το ξεφορτωθώ.
  2. Απελευθερώνω το παρελθόν. Είμαι ελεύθερος να προχωρήσω μπροστά με την αγάπη στην καρδιά μου.

Προβλήματα πλάτης (πάνω)

  1. Δεν με στηρίζουν συναισθηματικά. Νιώθω πως δεν με αγαπούν. Συγκρατώ την αγάπη.
  2. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου. Η ζωή με στηρίζει και με αγαπά.

Σπονδυλική στήλη

  1. Εύκαμπτη στήριξη της ζωής.
  2. Η ζωή με στηρίζει.

Μετατόπιση μεσοσπονδύλιου δίσκου

  1. Αισθάνομαι αβοήθητος στη ζωή. Είμαι αναποφάσιστος.
  2. Η ζωή στηρίζει όλες μου τις σκέψεις, γι’ αυτό αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου και όλα πηγαίνουν καλά.

Προσοχή!

 

Εξετάστε τη νοητική έννοια της κάθε ασθένειας και ελέξτε αν μπρεί να συμβαίνει και σε σας. Στη συνέχεια, λέγετε ξανά και ξανά το καινούριο πρότυπο σκέψης, πολλές φορές.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Πόνοι στην πλάτη"

Leave a comment