Έχετε μόλις παντρευτεί ή απλά συζείτε, δεν έχετε ακόμα παιδιά, αλλά θέλετε σύντομα να αποκτήσετε, και στην παρέα σας έχει προστεθεί πρόσφατα ένας σκύλος.
Πριν λίγες ημέρες κάνατε τεστ εγκυμοσύνης και διαπιστώσατε ότι είστε έγκυος. Συγχαρητήρια! Τι θα γίνει όμως με τον πιστό σας φίλο; Πριν πανικοβληθείτε δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το έδαφος και να γίνετε όλοι μια μεγάλη χαρούμενη οικογένεια…
Έχετε 9 μήνες μπροστά σας για να προετοιμάσετε το έδαφος και να βάλετε σε μια σειρά ακόμα και τον πιο κακομαθημένο σκύλο. Ο κ. Θοδωρής Τριάντης, εκπαιδευτής στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων μας δίνει κάποιες ενδιαφέρουσες συμβουλές.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Πριν να έρθει το μωρό λοιπόν, θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:
Προγραμματίστε ένα τσεκ απ. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα σας εξασφαλίσει ότι το σκυλί ή η γάτα σας είναι υγιή και έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια. Αν το σκυλάκι σας είναι θηλυκό, κάποιοι ίσως σας προτείνουν να του κάνετε στείρωση για να είναι πιο ήρεμο. Προσωπικά, το θεωρώ υπερβολή και νομίζω ότι θα συμφωνήσουν μαζί μου και οι περισσότεροι κτηνίατροι.
Θέστε τα όρια από πριν. Όπως μας είπε ο κ. Θοδωρής Τριάντης, εκπαιδευτής, στο Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων «έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο σκύλος να είναι από πριν ισορροπημένος, συνεργάσιμος και υπάκουος μέσα στο σπίτι, ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα. Για παράδειγμα, ένα σκυλί που έχει μάθει να κοιμάται πάνω στο κρεβάτι σας, θα πρέπει πριν έρθει το μωρό στο σπίτι, να μάθει να κοιμάται σε έναν χώρο δίπλα σας ή ακόμα καλύτερα σε ένα άλλο δωμάτιο. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να γίνει ξαφνικά.
Ανάλογα και με το πόσο συνεργάσιμο είναι ένα σκυλί, μπορείτε σταδιακά να βάλετε ένα μαξιλάρι δίπλα στο κρεβάτι σας και να αρχίσετε να το βάζετε λίγες ώρες την ημέρα εκεί, χωρίς να είναι απαραίτητα η ώρα του ύπνου, και σιγά σιγά να το βγάλετε προς τα έξω. Αν το σκυλί δεν υπακούει και δεν κάθεται εκεί, μπορείτε να το δένουμε με κάτι ελαφρύ, μέχρι να εξοικειωθεί με το νέο χώρο και να καταλάβει ότι είναι ο χώρος του. Βάλτε στο χώρο αυτό τα αγαπημένα του παιχνίδια, ένα μπωλ με νερό, και ένα κρεβατάκι/μαξιλάρι για να κοιμάται. Όρια θα πρέπει να τεθούν και αν το σκυλί έχει μάθει να αρπάζει πράγματα από τα χέρια μας ή φαγητό από το τραπέζι την ώρα του φαγητού».
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θέσετε τους κανόνες, αφού έρθει το μωρό, γιατί το σκυλί μπορεί να τους συνδυάσει με την άφιξη του μωρού και να αντιδράσει άσχημα.
Αναλάβετε δράση. Βάλτε τα πράγματα του μωρού σας στη θέση τους, λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Αφήστε το κατοικίδιο σας να τα συνηθίσει.
Σκεφτείτε να επισκεφθείτε έναν εκπαιδευτή. Αν το σκυλί σας δεν είναι υπάκουο μπορείτε να το πάτε σε μια σχολή εκπαίδευσης σκύλων και να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα πειθαρχίας.
Καλωσήρθατε σπίτι!
Τα 2 πιο συνηθισμένα προβλήματα
Η ζήλια: Έρχεται στο σπίτι η καλύτερή σας φίλη και την αγκαλιάζετε για να την χαιρετήσετε. Τότε ο …Ρούντυ, στέκεται μπροστά σας και αρχίζει να γαβγίζει, γιατί ζηλεύει. Το ίδιο μπορεί να κάνει και όταν θα έχετε στην αγκαλιά το μωρό σας.
Η λύση: Aν το σκυλί ζηλεύει όταν πάμε να αγκαλιάσουμε κάποιον και γαβγίζει, θα το κάνει και με το μωρό. Συνεπώς θα πρέπει από πριν να έχουμε προβλέψει τέτοιες συμπεριφορές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζει ο κ. Τριάντης, «σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε κάτω το μωρό, για να ηρεμήσει ο σκύλος. Απλώς, θα βάλουμε τον σκύλο στη θέση του. Για αυτό θα είναι καλό να έχει ο σκύλος τον δικό του χώρο.
Ο σκύλος μπλέκεται τη νύχτα στα πόδια σου: Είναι τέσσερις τα χαράματα, το μωρό πρέπει να φάει και ξυπνάς για να του ετοιμάσεις το μπιμπερό με το γάλα. Το μωρό κλαίει και εσύ είσαι έτοιμη να καταρρεύσεις. Τότε έρχεται ο σκύλος και μπλέκεται στα πόδια σου.
Η λύση: Αν ο σκύλος μας ενοχλεί πρέπει να τον μαλώσουμε και να του δείξουμε ότι εκεί είναι η θέση του, πηγαίνοντάς τον στον χώρο του. Δεν θα πρέπει να χτυπήσουμε το σκυλί για κανέναν λόγο, ούτε βέβαια είναι λύση το να παρατήσουμε το σκυλί στην ταράτσα ή να το απομονώσουμε στην βεράντα, λέει ο κ. Τριάντης.
Πρώτη μέρα στο σπίτι!
Πρώτη μέρα με το μωρό στο σπίτι. Διαβάστε πώς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις…
Καλωσορίστε πρώτα το ζωάκι σας. Πείτε «γεια» στον σκύλο ή τη γάτα, χωρίς να είναι μπροστά το μωρό. Αφού το ζωάκι ηρεμήσει αφήστε το σύντροφό σας να κάνει τις συστάσεις.
Με το μαλακό. Στην πρώτη πρώτη γνωριμία το σκυλί σας θα πρέπει να είναι δεμένο και να το επαινείτε χαϊδεύοντάς το. Σταδιακά το σκυλί και το παιδί μπορούν να έρθουν πιο κοντά. Όσο το σκυλί σας είναι ήρεμο, μπορείτε να το αφήνετε εκεί κοντά σας. Κρατήστε το μωρό σας και την ίδια ώρα μιλήστε ήρεμα στο κατοικίδιο.
Μην παραμελείτε το κατοικίδιο σας. Τα ζώα αντιδρούν αρνητικά γιατί δεν χαίρουν της προσοχής που τους έδειχναν πριν να έρθει το μωρό. Συνεχίστε την καθημερινή ρουτίνα του σκυλιού και περάστε χρόνο μαζί μόνοι σας κάθε ημέρα. Ευκαιρία να χαλαρώσετε.
Μην αφήνετε μόνο το μωρό με το σκυλί. Ένας συνηθισμένος σκύλος, που δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κακό στο παιδί, μας λέει ο κ. Τριάντης. «Παρόλα αυτά, επειδή ο σκύλος έχει ανεπτυγμένη την περιέργειά του, μπορεί την ώρα που το μωράκι σας κοιμάται, να πάει δίπλα στην κούνια, για να το μυρίσει, και να το ξυπνήσει ή να του τραβήξει τα σεντόνια, γιατί ψάχνει για ένα παιχνίδι. Για αυτό είναι καλό όταν το μωρό κοιμάται να είναι κλειστή η πόρτα του δωματίου και το σκυλί να μπαίνει μέσα μόνο αν είστε και εσείς εκεί και το καλέσετε.
Καλή επιτυχία!
healthypet.gr
Be the first to comment on "Πρώτα ο σκύλος και μετά το μωρό;"