Πρόωρος τοκετός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 19%

toketos

Περίπου το 10% των κυήσεων καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό, δηλαδή 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πριν η μητέρα προλάβει να συμπληρώσει τους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης της.

Για τον πρόωρο τοκετό μπορεί να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες, που σχετίζονται με τις συνθήκες τις εγκυμοσύνης, ανωμαλίες του εμβρύου, την κληρονομικότητα, ανατομικά ζητήματα ή με προβλήματα υγείας της εγκύου.

Υπάρχουν όμως και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μια έγκυος να γεννήσει πρόωρα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ένας τέτοιος παράγοντας είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 225.000 γεννήσεις στο Οχάιο, μεταξύ 2007 και 2010 και διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 190.000 παιδιά γεννήθηκαν πρόωρα.

Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού ήταν υψηλότερα σε γυναίκες 40 ετών και άνω, σε έγχρωμες, σε όσες δεν είχαν προγεννητική φροντίδα ή είχαν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και σε όσες εκτέθηκαν σε επίπεδα ρύπανσης μικρών σωματιδίων πάνω από το EPA standard.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (μικρά σωματίδια) στην εγκυμοσύνη συνδέεται με 19% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πρόωρο τοκετό αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχέση είναι σημαντική.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Environmental Health.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Πρόωρος τοκετός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 19%"

Leave a comment

error: