Πρόληψη του Καταρράκτη

 Ένας Οδηγός για Υγιή Μάτια

Ο καταρράκτης είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής μας. Ωστόσο, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, προστατεύοντας τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία και διάφορους τραυματισμούς, αποφεύγοντας το κάπνισμα, ασκούμενοι τακτικά, ελέγχοντας τον διαβήτη και τα μάτια μας τακτικά στον οφθαλμίατρο, τι μπορούμε να καταφέρουμε; Απλά, να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, να διατηρήσουμε τα μάτια μας υγιή και την όρασή μας καθαρή για πολλά χρόνια…

 

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση των ματιών

Προκαλεί θόλωση του φακού με αποτέλεσμα τη μείωση της όρασης.  Συχνά εμφανίζεται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά υπάρχουν τρόποι να προληφθεί ή να καθυστερήσει η ανάπτυξή του. Αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποκαταστήσει την όραση, η πρόληψη του καταρράκτη είναι προτιμότερη

 

Συμβουλές  της Πανελλήνιας   Ένωσης  Οπτικών και Οπτομετρών ( ΠΕΟΟ)

  1. Προστασία από την Ηλιακή Ακτινοβολία

Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να βλάψει τον φακό του ματιού και να επιταχύνει την ανάπτυξη του καταρράκτη. Η χρήση γυαλιών ηλίου που απορροφούν/μπλοκάρουν την UV ακτινοβολία και καπέλων με φαρδύ γείσο μπορεί να προστατεύσει τα μάτια σας από τις βλαβερές ακτίνες.  Τέτοιου είδους γυαλιά ηλίου μπορείτε να βρείτε ΜΟΝΟ στα ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ όπου ο οπτικός-οπτομέτρης θα σας προτείνει το κατάλληλο για σας.

  1. Αποφυγή Τραυματισμών στα Μάτια

Οι τραυματισμοί στα μάτια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καταρράκτη. Η χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή εργασιών που ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού είναι απαραίτητη. Και σ’αυτή την περίπτωση, μόνο ο οπτικός-οπτομέτρης στο οπτικό κατάστημα,  μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο  και να εγγυηθεί για την ποιότητα του.

  1. Υγιεινή Διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καταρράκτη. Τα πορτοκάλια, τα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι μερικά παραδείγματα τροφών που ενισχύουν την υγεία των ματιών.

  1. Αποφυγή του Καπνίσματος

Το κάπνισμα,  μεταξύ άλλων, αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη, καθώς οι τοξίνες που περιέχει μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες στους φακούς των ματιών. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο και να βελτιώσει την γενική υγεία των ματιών.

  1. Τακτική Άσκηση

Η σωματική άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος, βελτιώνοντας την οξυγόνωση και τη θρέψη των ιστών των ματιών. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καταρράκτη.

  1. Τακτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος

Η τακτική εξέταση των ματιών μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων και στην έγκαιρη διάγνωση του καταρράκτη. Οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της υγείας των ματιών και την έγκαιρη ανίχνευση οποιωνδήποτε προβλημάτων.

  1. Έλεγχος του Διαβήτη

Ο διαβήτης είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καταρράκτη. Ο σωστός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Η τακτική παρακολούθηση και η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για τους διαβητικούς.

Αυτό το γνωρίζατε;

-Ο Ιούνιος ήταν ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καταρράκτη με στόχο: την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με αυτή τη συχνή πάθηση των ματιών.

Ο καταρράκτης αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, αλλά μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί αποτελεσματικά, εάν διαγνωστεί έγκαιρα.

Ευχαριστούμε τον κ. Στέλιο Μυλόβα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Πρόληψη του Καταρράκτη"

Leave a comment

error: