Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στις πασχαλινές διακοπές

Κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών τα σχολεία είναι κλειστά κι έτσι τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Γι’ αυτό, στις μικρότερες τουλάχιστον ηλικίες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και σωστή παρακολούθηση, για να αποφεύγονται ατυχήματα όπως πτώσεις, εγκαύματα, ασφυξία, κ.τ.λ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» (έναν μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που έχει σκοπό να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους, σε συνεργασία με τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα), έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

 

Απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα

 

Τοποθετείτε στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας αυτοκόλλητα στο ύψος των παιδιών σας, ώστε να  φαίνονται καλύτερα, αφού τραυματισμοί από σπασμένα τζάμια, κυρίως στα μικρά παιδιά, μπορούν πολλές φορές να αποβούν  θανατηφόροι.

-Όταν βάφετε τ’ αβγά ή πλάθετε πασχαλινά κουλουράκια να μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα.

Προσοχή στις λαμπάδες. Αποφεύγετε όσες είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά και εξηγήστε στα παιδιά πώς πρέπει να τις κρατάνε (η φλόγα και το λιωμένο κερί, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα). Ποσοχή επίσης στα βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης.

Την Κυριακή του Πάσχα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ψησταριές και τις σούβλες. Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.

-Όταν βγαίνετε με τα παιδιά για ψώνια να τα κρατάτε πάντα από το χέρι και από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

-Όσοι βρίσκεστε στην εξοχή και μένετε σε ξενοδοχείο, να βεβαιωνόσαστε ότι ο τόπος διαμονής σας είναι ασφαλής για τα παιδιά σας. Οφείλετε να προσέξετε ιδιαιτέρως: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και πισίνες και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

-Εφόσον υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού, να εξηγήσετε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψετε να παίζουν δίπλα τους.

-Όταν είσαστε με μικρά παιδιά κοντά σε νερό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τα μωρά μπορούν να πνιγούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σε ελάχιστα εκατοστά νερού.

-Το Πάσχα είναι μία καλή ευκαιρία να μάθετε στα παιδιά σας να φοράνε πάντα κράνος ασφαλείας όταν κάνουν ποδήλατο.

-Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα και σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων μπορούν να προτείνουν το κατάλληλο κάθισμα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του.

-Για μεγάλες οδικές διαδρομές κυρίως, να βεβαιωνόσαστε ότι τα παιδιά σας έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια (χωρίς αιχμηρά σημεία) για να απασχολούνται, καθώς και προστασία από τον ήλιο (αντηλιακό κουρτινάκι αυτοκινήτου). Πρέπει επίσης να προγραμματίζετε κάποιες στάσεις για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν λίγο εκτός αυτοκινήτου, ώστε να είναι ήρεμα στη διάρκεια του ταξιδιού.

Εάν τα παιδιά σας απαιτούν την προσοχή σας, σταματάτε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου πριν ασχοληθείτε μαζί τους.

-Στο αυτοκίνητο ποτέ μην κάθεστε πίσω με το παιδί στην αγκαλιά σας, έστω και αν έχετε δεθεί. Γιατί, σε περίπτωση ατυχήματος το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος.

 

 

Ευχαριστούμε το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ( Γυθείου 1Α, Χαλάνδρι, τηλ.: 210-6741 933, 210- 6740 118 ),  για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στις πασχαλινές διακοπές"

Leave a comment

error: