Προφυλάξεις για ακίνδυνες… βουτιές

Αγαπάτε τις βουτιές; Τότε θα πρέπει να τις κάνετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύετε την υγεία σας. Γι΄αυτό, πρέπει να έχετε κατά νου ορισμένους κανόνες προφύλαξης που θα βρείτε παρακάτω. 

 

  1. Απαραίτητες προφυλάξεις

Μην βουτάτε σε νερό που δεν έχει βάθος τουλάχιστον 1,5 μ.. Η μεγαλύτερη πάντως ασφάλεια εξασφαλίζεται μόνο σε νερά βάθους πάνω από 3μ.. Καταρχάς, βουτάτε με τα πόδια για να ελέγχετε το βάθος του νερού.

Αποφεύγετε τις βουτιές όταν δεν ξέρετε κολύμπι.

Μην βουτάτε σε άγνωστα νερά. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι προτού αρχίσετε τις βουτιές, θα έχετε κάνει πρώτα ένα μακροβούτι για να εντοπίσετε πιθανά βράχια, πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να προεξέχουν.

Στην πισίνα, βουτάτε μόνο από την ειδική ράμπα και όχι από όποια πλευρά σας αρέσει.

-Μην επιχειρείτε ποτέ ανάποδη βουτιά σε πισίνα, ποτάμι ή λίμνη. Κινδυνεύει να σπάσει η πλάτη σας.

-Μη δοκιμάζετε τούμπες ή περιστροφές αν δεν έχετε εκπαιδευτεί. Αποφύγετε και κάθε άλλη… φιγούρα, καθώς και πολύπλοκες βουτιές σε πισίνες, που δεν είναι ειδικά κατασκευασμένες για τέτοιες καταδύσεις.

 

Προσοχή!

Ποτέ μη βουτάτε όταν είστε μόνοι. Όσο ικανοί κι αν είστε, θυμηθείτε ότι αρκούν τέσσερα λεπτά για να… πνιγείτε.

 

  1. Απαραίτητες γνώσεις

 Ορισμένα χρόνια ή οξεία νοσήματα καθιστούν απαγορευτικές τις βουτιές. Όσοι, λοιπόν, υποφέρετε από παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, των αρθρώσεων, της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος ή παίρνετε φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

-Κάποιος που βούτηξε στα ρηχά νερά κινδυνεύει κυρίως από τραυματισμό κι όχι τόσο από πνιγμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ελέγχουμε εάν ο κολυμβητής έχει τραυματιστεί στον αυχένα ή τη ράχη.

Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, αυτό πιθανότατα οφείλεται σε τραυματισμό και όχι σε πνιγμό.

 

  1. Οι βουτιές απαγορεύονται…

..με γεμάτο στομάχι

…όταν είστε κουρασμένοι

...ιδρωμένοι ή έχετε πιει αλκοόλ.

 

  1. Η σωστή βοήθεια σε ατύχημα στο…νερό

 Κρατήστε την ψυχραιμία σας και προσφέρετε βοήθεια έχοντας υπόψη τα παρακάτω:

Δώστε στον «πνιγμένο» κάποιο αντικείμενο για να επιπλεύσει.

-Στην προσπάθειά σας να τον περισώσετε, προσέξτε τη δική σας ασφάλεια και τον πιθανό τραυματισμό του θύματος στον αυχένα.

-Αν το θύμα μπορεί να κρατηθεί σε βάρκα ή σε σανίδι, μην το βγάλετε τελείως έξω από το νερό. Αφήστε το να ηρεμήσει και μετά ανασύρτε το από το νερό.

Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του, μην το τραβήξετε απότομα μέσα στη βάρκα (μπορεί να υποστεί κάταγμα στον αυχένα, κάτι που στα ατυχήματα από βουτιές αποτελεί αιτία πνιγμού).

 

  1. Καταδύσεις… ασφαλείας

 Καταδυθείτε μόνο όταν είστε εκπαιδευμένοι και δεν έχετε πρόβλημα υγείας.

-Μην βουτάτε ποτέ μόνοι σας. Η κατάδυση πρέπει πάντα να γίνεται κατά ζεύγη. Μπορεί, για παράδειγμα, να σας τελειώσει ο αέρας.

-Πριν από κάθε κατάδυση ελέγξτε προσεχτικά τον εξοπλισμό σας.

-Ποτέ μη βουλώσετε τ’ αφτιά σας με ωτοασπίδες, γιατί μπορεί να εισχωρήσουν στον έξω ακουστικό πόρο και να τραυματίσουν το αφτί.

-Μην πάτε σε βάθος κάτω απ’ τα 40 μέτρα, για να αποφύγετε τη νάρκωση του αζώτου.

Για να αποφύγετε τη νόσο των δυτών, η ταχύτητα ανόδου πρέπει να είναι 18μ το λεπτό.

-Μόλις νιώσετε κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο, ναυτία ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα αναδυθείτε αμέσως.

-Χρησιμοποιείτε σημεία καταδύσεων. Σας προστατεύουν από τα κρις κραφτ.

 

  1. Στην πισίνα…

Αν είσαστε απ’ αυτούς που δεν μπορείτε να φύγετε για διακοπές και γι αυτό καταφεύγετε στη ...δροσερή λύση μιας δημόσιας πισίνας, τότε έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

-Όσο καθαρή κι αν είναι μια πισίνα, το να παραμένει κανείς εκτεθειμένος για ώρες στις χημικές ουσίες που περιέχει, μπορεί να εμφανίσει ξηρότητα του δέρματος.

-Για να περιορίσετε τον δερματικό ερεθισμό, προτού μπείτε στην πισίνα, κάντε ένα ντουζ και απλώστε μια αδιάβροχη κρέμα.

-Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να ρωτήσετε για τα επίπεδα χημικών ουσιών της πισίνας. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει λιγότερο από 1 mg/litre (χιλιόγραμμο /λίτρο) ελεύθερου χλωρίου. Όμως και τα 2 mg/litre παρέχουν ασφάλεια. Αν υπάρχουν χλωραμίνες ( ένα από τα πιο συνηθισμένα υποπροϊόντα του χλωρίου, που παράγονται όταν αναμειχθούν με το χλώριο ο ιδρώτας, τα ούρα, το σάλιο και διάφορα καλλυντικά), τότε το επίπεδο ελεύθερου χλωρίου πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό.

Να βγάζετε τους φακούς επαφής πριν μπείτε στην πισίνα ή να φοράτε προστατευτικά γυαλιά και να καθαρίζετε προσεχτικά τους φακούς σας μετά το μπάνιο.

-Τόσο η θερμοκρασία όσο και οι χημικές ουσίες μιας πισίνας μπορεί να αποδειχθούν δυσάρεστες για μωρά μικρότερα των 6 μηνών.

-Τα μωρά πρέπει να κολυμπούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και όχι φορώντας πάνες.

Και στην πισίνα πρέπει να προσέχετε συνέχεια τα παιδιά, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί ατύχημα.

Μην βουτάτε στην πισίνα, αν δεν γνωρίζετε το ύψος του νερού.

-Να αποφεύγετε τις βουτιές, αν έχετε φάει ή έχετε πιει οινοπνευματώδη ποτά.

-Δεν είναι υποχρεωτικό οι πισίνες να έχουν ναυαγοσώστη. Επίσης, οι πισίνες που βρίσκονται σε αναψυκτήρια ή σε μεγάλα ξενοδοχεία, συνήθως δεν επιτηρούνται.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Προφυλάξεις για ακίνδυνες… βουτιές"

Leave a comment