Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διαφοροποίηση των νοσηλίων των αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων Ελλάδας

sumboulio tis epikrateias

Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διαφοροποίηση των νοσηλίων των αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων ΕλλάδαςΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οργανώσεις αλλά και πολίτες, αναφορικά με τη διαφοροποίηση που παρατηρείται στα νοσήλια των αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ακυρωθεί η από 28.10.2012 υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται ότι τα νοσήλια στα νοσοκομεία για τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους της χώρας μας θα είναι σχεδόν διπλάσια από τα κανονικά (αυτά των Ελλήνων). Αυτό ζητούν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς και 15 γιατροί του ΕΣΥ από διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και του Πειραιά.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, τα ημερήσια νοσήλια (Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια- ΚΕΝ) για τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών, μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας, υπολογίζονται με «συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί της τιμής που αναγράφεται στον πίνακα ΚΕΝ».

Όμως, με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται τα νοσήλια για τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους της χώρας μας, υποστηρίζουν όσοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Έτσι όμως διαφοροποιείται η παροχή υπηρεσιών υγείας για τους αλλοδαπούς με μόνο κριτήριο το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν στις προσφυγές, η διαφοροποίηση αυτή αντίκειται στα άρθρα 2, 5, 20, 21, 25 και 43 του Συντάγματος και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΕΣΔΑ, Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Σύμβαση Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Επιπρόσθετα, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η νομιμοποίησή τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας πηγάζει, από τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το άρθρο 120 του Συντάγματος που ορίζει ότι η τήρηση του συνταγματικού χάρτη επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

 

 

iefimerida.gr

Share

Be the first to comment on "Προσφυγή στο ΣτΕ για τη διαφοροποίηση των νοσηλίων των αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων Ελλάδας"

Leave a comment

error: