Προσοχή στη δόση όταν δίνετε σιρόπι στα παιδιά

siropi

Οι περισσότεροι γονείς δίνουν άθελά τους στα παιδιά λάθος δόσεις από τα φάρμακα σε υγρή μορφή, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οπως ανακάλυψαν σε μελέτη με 2.110 γονείς που είχαν παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών, μερικές φορές τους χορηγούσαν δόση διπλάσια από τη συνιστώμενη.

Μάλιστα η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε τρεις παιδιατρικές κλινικές της Νέας Υόρκης, της Ατλάντας και του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, έδειξε ότι τα περισσότερα λάθη συμβαίνουν όταν οι γονείς χρησιμοποιούν δοσομετρητές, ενώ όταν χρησιμοποιούν σύριγγες είναι πολύ πιο ακριβείς στα φάρμακα που δίνουν στα παιδιά τους.

Τα φάρμακα για τα μικρά παιδιά συχνά διατίθενται ως σιρόπια ή άλλες υγρές μορφές και οι γονείς πρέπει να αποκρυπτογραφούν τις οδηγίες και να υπολογίζουν τη δόση που χρειάζεται πριν την μετρήσουν με βάση τα ml που αναγράφει ο δοσομετρητής – αν και εφόσον διαθέτει το φάρμακο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο Εμορι και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ θέλησαν να εξετάσουν πόσο καλοί είναι οι γονείς σε αυτούς τους υπολογισμούς και πόσα λάθη κάνουν. Ετσι χώρισαν τυχαία τους γονείς σε ζευγάρια και τους ζήτησαν να υπολογίσουν εννέα δόσεις φαρμάκων με τρεις διαφορετικές περιεκτικότητες (7,5 και 2,5 ml) και τρεις διαφορετικούς δοσομετρητές (ένα κυπελάκι και δύο σύριγγες).

Οπως γράφουν στην επιθεώρηση «Pediatrics», το 84,4% των γονέων έκανε τουλάχιστον ένα λάθος στον υπολογισμό, ενώ πάνω από το 68% των σφαλμάτων ήταν μεγαλύτερη δόση από τη σωστή. Οι δύο στους δέκα γονείς, εξάλλου, έκαναν τουλάχιστον μία φορά τόσο μεγάλο λάθος στους υπολογισμούς τους ώστε κατέληξαν σε διπλάσια δόση από αυτήν που έπρεπε.

Τα λάθη ήταν πολύ περισσότερα με τις μικρότερες περιεκτικότητες και τις μικρότερες δοσολογίες των φαρμάκων απ’ ό,τι με τις μεγαλύτερες. Στην πραγματικότητα, όταν έπρεπε να κάνουν υπολογισμούς με την περιεκτικότητα των 2,5 ml, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να κάνουν λάθος σε σύγκριση με την περιεκτικότητα των 5 ml. Επιπλέον, όταν χρησιμοποιούσαν το δοσομετρικό κυπελάκι έκαναν τετραπλάσια λάθη απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιούσαν τις σύριγγες.

Εκπαίδευση

Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι γονείς; Να ζητήσουν από τους παιδιάτρους να τους εκπαιδεύσουν στον υπολογισμό των φαρμάκων και, αν δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τους δοσομετρητές των φαρμάκων όπως τα κύπελλα και τα κουτάλια, να χρησιμοποιούν σύριγγες (εννοείται χωρίς βελόνα), συνιστούν οι ερευνητές.

 

Real.gr

Share

Be the first to comment on "Προσοχή στη δόση όταν δίνετε σιρόπι στα παιδιά"

Leave a comment

error: